En ny diplomuppgift

Vi i klass 2B har hittat på en ny diplomuppgift  till vårt läsdiplom. Detta skedde helt i misstag! Alla elever skulle skriva en fiktiv text utgående från en titel av en bok. Eleverna skulle fantisera om vad boken kunde handla om och sedan skriva en berättelse. Eleverna blev så inspirerade att de skrev och skrev och knappt hann ut på rast.  Man kan säkert säga att lärplattan glödde! Eleverna ville rätta sina texter så vi lade ner mycket tid på att korrekturläsa texten, för att få bort de röda markeringarna. Eftersom texterna blev så intressanta, roliga och välskrivna bestämde vi att denna text ska räknas som en diplomuppgift, ifall man läser boken i efterhand. Inspirationen av tvåornas texter smittade av sig och nu skriver elever i andra klasser också texter utgående från boktitlar. Dessa kan vi publicera senare!

FullSizeRender

Årskurs tre och fyra har fått sina lärplattor

Nu har äntligen alla 133 elever i S:t Karins svenska skola lärplattor.  Det här är en viktig etapp för skolan. Nu har alla elever samma möjligheter att använda verktyget i undervisningen.  I morgon ska eleverna på årskurs tre och fyra börja använda lärplattorna i skolan. Skolan kommer dessutom att ha 15 lärare på besök från olika skolor. Dessa lärare ska följa med hur lärare och elever använder lärplattan i undervisningen. Det är naturligtvis speciellt spännande för eleverna på årskurs tre och fyra som nu får ta i bruk den personliga lärplattan. Dessa elever har tidigare använt lärplattan i undervisningen, men nu kommer de som sagt att ha sin personliga lärplatta som de också får ta hem.

Här kan ni se förväntningarna hos några elever på årskurs 3-4:

Vi skriver och skriver och skriver…

Vi har verkligen skrivit en hel del i årskurserna 1-2. En av våra första texter handlade om elevens eget mjukisdjur.

IMG_3556

 

 

Vi har bland annat gjort en tankekarta, skrivit ”Mitt Muminäventyr” och ”Figurporträtt om Muminfigurer”.

 

 

 

 

FullSizeRender-5

IMG_3562

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3566

FullSizeRender-9

 

 

 

 

 

 

 

FullSizeRender

IMG_3555

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3564

IMG_3559

 

 

 

 

 

 

 

Många av eleverna vill rätta sin text. De vill ha bort de röda sträcken under sin text. Det är mycket positivt att eleverna själva vill korrigera sin text:) De blir medvetna om hur ord skrivs och vill skriva rätt. Vi försöker däremot att inte poängtera detta alltför mycket, utan vi kan ibland till exempel välja att bara få in stor bokstav och punkt på rätt ställe. Vi kan ibland också fortsätta bearbeta texten efter att den är utskriven. När initiativet kommer från eleven själv gäller det alltid att hjälpa dem rätta sin text.

Med årskurs 1 skriver vi ord och meningar som börjar på veckans bokstav.

FullSizeRender-10

IMG_3563

 

 

 

 

 

 

 

Vi har dessutom skrivit om: ”Roskarölli”,  ”Trafiktrollet”,  ”Hösten” och ”Cykeln” .

FullSizeRender-7

IMG_3557

 

 

 

 

 

 

 

FullSizeRender-6FullSizeRender-4

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3558

IMG_3560

 

 

 

 

 

 

 

Otroligt hur ivriga skribenter vi har!

FullSizeRender-12

FullSizeRender-8