Kesämäen tvt : ”Kuka tota nallee oikei liikuttaa?”

Tässä joitain pohdintoja tvt -hankkeesta ja tavoitteiden toteutumisesta suhteessa esiopetuksen sisältöalueiden tavoitteisiin – erityisesti:  kieli ja vuorovaikutus, matemaattinen ajattelu taiteellinen kokeminen ja luovuus

 Matikkapelit:

Pelimaailma viehättää alkuun ja innostaa lapsia pelailemaan, ei niinkään välttämättä matemaattisten pulmien ratkaisemiseen. Pelit mahdollistavat arvailun ja sitä kautta oikeiden ratkaisujen löytämiseen.

Eskarilaisten erilaiset oppimistyylit näkyvät selkeästi – yksi käyttää sormiaan, toinen laskee päässään, kolmas arvailee, neljäs hermostuu ja pyytää apua kaverilta tai aikuiselta, viides lopettaa koko pelin tai ei pelaa ollenkaan liian vaikeaksi tai helpoksi kokemaansa.

Kielellistä tietoisuutta tukevat pelit :

 Turun Molla -hankkeen Molla ABC on ollut menestys Kesämäessä, ainakin kasvattajien mielestä! Nimenomaan tällaista peliä kaivattiin, peli ohjaa lasta tekemään kirjaimet ja numerot oikein, oikeista suunnista, eikä päästä etenemään, jos kirjaimen tekee väärin, loistava peli! Kiitos Keijolle vinkistä.

 

Oppimisympäristön muuntelu / vertaistuki / itsetunto / esiintyminen:

Esiopetuksen oppimisympäristön muuntelu lasten kiinnostuksen mukaan sujuuu joustavasti ja jouhevasti ” oikeassa reaalimaailmassa” . Sähköisen oppimisympäristön muuntelu takkuaa vieä appsien lisäämisen osalta – suunnilleen samat pelit käytössä vielä kuin aloitettaessa tammikuussa 2013. Tosin Kesämäessä pääpaino tvt -hankkeessa on ollut luovuuden ja oman tuottamisen toteuttamisessa ja leffatrailereiden, animaatioiden ja sarjakuvien sekä omien piirrosten tekemisessä ja tämä onkin ollut antoisinta koko hankkeessa.

 

TVT:n integrointi liikuntaan, leikkiin, ympäristön tutkimiseen sekä ilmaisuun ja ajatteluun:

Kevään 2013 aikana tehtiin useita tanssivideoita siten, että joku lapsista aina kuvasi, toiset esiintyivät. Yhdessä äänestäen valittin musiikki, katsottin sitten taltioinnit kosketusnäytöltä, joka nimettiin Martiksi ja tanssittiin uudelleen niin, että aikuinen ohjasi liikkumaan ja tanssimaan aina jonkun tietyn videolla näkyvän lapsen mukaan.

Leikissä tvt on ollut mukana lähinnä aikuisen havainnoinnin välineenä, mutta myös leikki-idean kehittelyssä (tiedonhaku netistä). Tätä olisi voinut tehdä enemmänkin. Myös lapset itse ovat videoineet leikkejään, erityisesti Kultapiiskujen tytöt.

Lapset ovat aiemminkin tehneet omia näytelmä- ja esitysprojekteja ja tutkineet ympäristöä, mutta tvt -hankkeen myötä esitysten kuvaaminen ja toiminnan dokumentointi lasten itsensä tekeminä, ympäristön tutkiminen kuvaamalla on lisääntynyt huomattavasti. Tämä luonnollisesti näin, koska nyt on välineistöä, millä tehdä e.m. asioita. Esitykset on nyt myös helppo katsoa ja näyttää muille melkeinpä saman tien omassa ryhmätilassa ”martilta”.

Animaatioita tehdessä huomasi hyvin, miten oivaltaminen on sidoksissa motivaatioon, itse tekemiseen ja tutkimiseen. Animaation -käsite oli täysin vieras lapsille, allekirjoittaneen oli kuitenkin helppo näyttää iMotionilla omalla tumpelolla animaatioharjoituksella, mistä oikein oli kyse. Silti heräsi kysymys: ” Kuka tota nallee oikei liikuttaa ?” Tämä selvisi sitten itse tekemällä.

” Se oli kivaa!” ” Voinks mä tehrä viäl toisenki?”

 Kultapiiskut tekivät kevätretken Doghouseen (koirapäiväkoti)  ja muutama lapsista oli toimittajina, ohjeistuksena pelkästään, että videoikaa ja kuvatkaa mitä itse haluatte. Näin saatiin kuvattua maailmaa lasten omasta näkökulmasta – mikä kiinnosti juuri mattia, maijaa, liisaa reissussa. Näistä tehtiin sitten trailerit.

Leffatrailerien teossa lapset saavat aikaiseksi näyttävää tuotosta ja ovat kovin ylpeitä trailereistaan. Varhaiskasvattajan näkökulmasta katsottuna ei ole niin noponuukaa, vaikka lapset eivät tarkalleen tiedäkään mitä ovat tekemässä noin niin teknisesti elokuvallisessa mielessä.

Trailerien teko vaatii eskari-ikäiseltä aikamoista keskittymiskykyä, tarkkaavuuden ylläpitoa ja kykyä saattaa tehtävä loppuun. Tässä kohtaa on myös yhdessä kaverin kanssa harjoiteltava yhteisymmärrystä ja kielellistä tuottamista sekä loogista ajattelua ja ongelmanratkaisutaitoja – monipuolista toimintaa siis!

Kaiken kukkuraksi lapset saavat itse luoda ja tuottaa iloiten ja riemuiten materiaalia nauttien prosessista. E.m. lisäksi kaverit auttavat toisiaan, kun toinen ei millään keksi traileriin tekstiä….vertaistukea antamassa siis. Vertaistuki on näkynyt koko hankkeen ajan siinä, että taitavammat ja osaavammat lapset ovat pulmatilanteissa heti olleet jakamassa tietoaan ja osaamistaan toisille, myös aikuisille! Tätä on tavoitteellisesti lapsia ohjattu tekemäänkin.

Hankkkeen myötä on siis kuvattu paljon lasten tekemiä juttuja. Lapset ovat tottuneet näkemään itsensä esiityjinä ja tuntuma on, että kestävät myös toisten kommentteja ( ei aina niin rakentavia) esityksistä paremmin kuin hankkeen alussa. Ympäristön tutkiminen on tapahtunut tässä vaiheessa videoiden ja kuvaten.

Ensi viikolla Kultapiiskujen eskari tapahtuu telttaillen ja luontoa tutkien nyt uusien padiin liitettävien mikroskooppilinssien (Keep loop) avulla  – tästä myöhemmin lisää!

Yksi kommentti artikkeliin ”Kesämäen tvt : ”Kuka tota nallee oikei liikuttaa?”

  1. Hei!
    Oletteko hakemassa jatkorahoitusta hankkeelle? Hakuaika umpeutuu muistaakseni 16.5. Tavataan, terv. Maisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tunnistaudu ihmiseksi * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.