Kotimäki liikunta

Tervehdys!

 

Olen syksyn aikana aloitellut Kotimäessä liikunnana innohanketta. Tavoitteena on hankkeen avulla saada lisättyä lasten ja nuorten innostusta liikuntaan ja saada innostus tarttumaan myös oppilaisiin, joille liikunta ei välttämättä ole se omin juttu. Käytössäni on yksi iPad, neljä kappaletta iPod nanoja sekä neljä kappaletta Traxmeetin myLoggereita (http://webshop.traxmeet.com/product/1/traxmeet-mylogger), joihin myös purkuohjelma.
iPad on ollut tunneilla ahkerassa käytössä jo keväällä. Olemme kuvanneet tunneilla oppilaiden suorituksia ja näin he ovat saaneet sanallisen palautteen lisäksi surituksistaan myös visuaalista palautetta. Pääasiassa kuvaajina ovat toimneet oppilaat ja he ovat tarkastelleet omatoimisesti kuvattuja liikesuorituksia. Itse annan kuvatun materiaalin avulla toki myös palautetta ja olemme miettineet yhdessä oppiaiden / oppilaan kanssa esim. yleisurheilussa, miten erilajien tekniikkaa saisi parannettua. iPadin ajatuksena ei ole pelkästään saada kuvattua suorituksia ja tämän avulla parantaa esim. lajitekniikkaa. Tavoitteena on myös saada oppilaat hyväksymään omat suorituksensa vaikka ne eivät olisikaan aivan oppikirjanmukaisia. Tämä tavoite kohdistuu varsinkin niihin oppilaisiin, jotka kokevat itsensä liikunnassa muita heikommiksi. Oppilaat ovat saaneet käyttää iPadia esim. pienissä rymissä ja kuvata toistensa suorituksia ja rauhassa tarkastella omia kuvauksiaa. Mielestäni sellaisetkin oppilaat, jotka eivät aina ole olleet innolla liikuntatunneilla mukana, ovat esim. nyt syksyn yleisurheilujakson aikana osallistuneet tähän projektin osaan iloisesti ja aktiivisesti. Olen saanut myös vanhempainiltojen kautta muutaman positiivisen palautteen tähän liittyen.
iPod nanoissa on valmiina Nike+ -ohjelma. Olemme käyttäneet näitä laitteita tunnilla liikkumisen määrän tarkkailuun. Oppiailla on ollut laite tunnin aikana taskussa ja olemme lopputunnista katsoneet ohjelmaan tallentuneita tietoja. Toisinaan laitteita tunnilla pitäneet oppilaaat ovat kaikki liikkuneet runsaasti, mutta välillä ero liikunnan määrässä on ollut varsin suuri. Nämä tilanteet ovat herättäneet positiivisella tavalla keskustelua siitä, miten paljon omalla aktiivisuudellaan voi vaikuttaa tunnin kulkuun niin omalta osaltaan kuin koko ryhmänkin kannalta. Annan laitteet aina vapaaehtoisille ja näin pyrin varmistamaan sen, että laitteilla on mahdollisimman positiivinen vaikutus liikkumiseen. iPod nanot saa kytkettyä myös sykemonitoriin(vyöhön), joita projektin myötä käytössä on kaksi. Nämä laitteet otan mukaan sisäliikuntakaudella.
Traxmeet myLogger on helppokäyttöinen, taskuun mahtuva pieni reittitallennin, joka sisältää erittäin herkän GPS-vastaanottimen. Käytämme näitä laitteita erityisesti suunnistuksessa, mutta muillakin ulkona pidettävillä liikuntatunneilla ne voivat olla mukana esim. lenkillä. Traxmeet myLogger:lla tallennetut suoritukset näkee ilmaisessa Traxmeet Training World -palvelussa, joko normaalilla karttapohjalla tai satelliittikartalla. Käytössäni on tämän lisäksi Replayer PC-ohjelma, jonka avulla myLoggeriin tallentunutta reittiä voidaan tarkastella esim. suunnistuskartan päällä. Näin voimme miettiä oppilaiden kanssa mm. heidän reitin valintojaan ja muutenkin opiskella suunnistuskartan lukemista mielekkäällä tavalla. Suunnistuskausi alkoi tällä viikolla, joten näistä laitteista kirjoitan lisää kokemuksia tuonnempana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tunnistaudu ihmiseksi * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.