Kaikki kirjoittajan mauri.vaari artikkelit

Liikuntaohjeita iPodien avulla

Sisäliikunnan alkessa oppilaani toivoivat, että saisivat suunnitella itse tunneilla pieniä toimintapisteitä. Avuksi monipuolisten pisteiden ohjeita varten otimme iPodien videokamerat. Lasten toimintapisteiden aiheet vaihtelivat koripallon tarkkuusheitosta, maalilaukausten, tasapainoratojen, kiipeilyn, hyppypatjan sekä voimistelunauhojen kautta pukkiratsastukseen.

Pisteiden ohjeet olivat mitä moninaisimmat, mutta onneksi iPodien avulla videoidut ohjeet kertoivat liikkujille muutamassa sekunnissa, mistä toimintapisteissä oli kysymys. Jatkossa iPodeilla voisi kuvailla muitakin liikuntaohjeita, vaikkapa telinevoimistelun haastavia liikkeitä toisten liikuntaryhmien käyttöön. Koulun jostain liikuntaryhmästä löytyy aina jonkin lajin harrastaja, jonka taitoja voi näin digitaalisesti käyttää myös muiden opetuksen apuna. Helppoa ja havainnollista….

Juonitiivistyksiä Keynotella ja ajatuskarttoja SimpleMindilla

Lokakuun uusi käyttämämme sovellus on uudella työPadillani ilmaisena löytynyt Keynote-sovellus. Kyseessä on melko tavanomainen esitysohjelma. Käytämme sovellusta äidinkielen yhteislukuprojektin lopputuotoksen tekemiseen, kun tehtävänä on paperisen juonikartan avulla tehdä kuvitetut esitykset Risto Räppääjä- tai Ella- kirjoista. Esityksen teko on valmiita pohjia käyttäen paljon pc-pohjaista PowerPointia helpompaa.

Toisena sovelluksena äidinkielessä käytimme SimpleMind- ajatuskarttaohjelmaa. Valituista satuhahmoista tehtyjen ajatuskarttojen pohjalta kirjoiteltiin kappalejaon harjoittelemiseksi juttuja omaan vihkoon.

Valokuvasuunnistusta ja tiedonhankintaa

Kotimäessä on iPodeja käytetty viime kuussa jälleen valokuvasuunnistuksen seurantakortteina. Polkupyöräsuunnistusradalla oli tiiviitä ohjeita karttamerkin kohdalla. Tehtävänä oli esimerkiksi ottaa kuva liikennemerkistä tai jostain julkisesta rakennuksesta. Koululla ratojen suorituksia purettiin kuvia katselemalla.

Pages toimi taas tässä kuussa tiedon keräämisen ja muokkaamisen tukena. Jokainen oppilas sai tehtäväksi hankkia tietoa kirjastosta, Wikipediasta ja oppikirjasta yhteen Suomessa elävään nisäkkääseen liittyen. Kirjojen lisäksi käytimme siis iPoden selainta tiedonhankinnan tukena. Tietoruutujen avulla järjestin kaikille tiedonhankintatestin nisäkkäisistä. Testin aikana piti Pages-dokumentteja selailemalla vastata visaisiin kysymyksiin.

Syksyn tullen

Uuden lukuvuoden alusta meillä on jatkunut iPodien käyttö monilta osin tuttuun tyyliin. Meille uutena työtapana opetin nelosluokkalaisille luontokuvausta kuvataiteessa kuvauskohteiden suunnittelun, rajausten ja tarkennusten merkeissä. Omat parhaat otokset lapset julkaisivat uuteen aloittamaani kuvavirtaan ”Luontokuvia” otsikon alle. Tällä työtavalla voisi helpottaa kuvien hallintaa ja turhien poistoa. Tarpeelliset kuvat siis siirretään aina uuden otsikon alle kuvavirtaan ja kameran rullan voi systemaattisesti tyhjentää. Naapuriluokasta napattiin kiinni samasta ideasta ja siirsin kuvat kuvavirrasta yhteiselle verkkolevylle heidän jatkojalostustaan varten.
Jatkossa Kotimäen iPodeja olisi tarkoitus jakaa vielä entistä enemmän toisten luokkien käyttöön. Luokassa ajattelin pitää yhdet laitteet ryhmille päivittäistä yhteiskäyttöä varten. Osa Vitosten iPodeista on siirtymässä meille, joten kokonaisuudessaan käytössä olisi sitten 14 laitetta, joista neljä olisi koko ajan meillä ja 10 kiertelisivät vaihtelevasti halukkaiden käytössä. Tuotosten julkaisu ja käsittely täytyy vaan sitten sopia järkeväksi ettei tarvitse itse olla niitä aina siirtelemässä. Oma iCloud-tunnus voisi olla opettajien käytössä verkkosovellusta varten ja kuvia voisi siirrellä vaikkapa Google driveen tai open sähköpostiin.
Yhtenä mukavana pienenä kokeiluna teimme juuri valokuvasuunnistusta pienten ykkösluokkalaisten kummioppilaiden kanssa. Suunnistus eteni tyyliin ”ota mielenkiintoinen kuva koulun alueelta”, ”jätä tehtäväkortti kuvavihjeen kohdalle”, ”vaihda iPod toisen kummiparin kanssa”, ”etsi kuvavihjeen mukainen paikka” ja ”tee tehtäväkortin osoittama tehtävä”. Näin saatiin laitteita koulun puolesta tutuksi myös uusille ykkösille ja alkuopetuksella onkin menossa omat hankkeet iOs-laitteiden kanssa.
Näillä mennään!
Mauri

Ruotsia ja iPodeja

Viime kuun tärkein uusi pointti iPodien kanssa oli sanakirjojen käyttö tulkkina. Luokassani oli tutustumassa ruotsinkielinen oppilas, jonka kanssa käänsimme sanoja sekä ilmauksia iPodin sanakirjojen avulla. Oppilaiden viestinnän ja pienten tehtävien tukena käytimme yhtä ilmaista sekä yhtä maksullista sovellusta. Vaihtamalla käännösten suuntaa suomesta ruotsiksi ja toisinpäin oli äidinkielestä riippumatta kaikkien oppilaiden mahdollista tehdä yhteistyötä. Annoin iPodin sanakirjan mukaan myös välitunneilla ja joitain sanoja taidettiin sielläkin etsiä. Etuna sähköisessä sanakirjassa on luonnollisesti sen nopeus täysin vieraiden sanojen löytämisessä sekä kommunikoinnin tukena.

Kuvataiteessa käytimme iPodeja grafiikkatöiden suunnittelun apuna. Oppilaiden oli mahdollista piirtää näytölle hahmotelma grafiikkatyöstä ja tulostaa sitten ruutusieppaus tai tallennettu piirros paperille. Oppilaat valitsivat mieluummin grafiikkalevyn suunnitteluun paperin, josta suunnitelma siirrettiin painolevylle, joten vielä ei nähty iPod taidetta. Ehkäpä ensi viikolla…