Kaikki kirjoittajan Marika Karonen artikkelit

Paditreeniä

Seiskojen kanssa olen loppukevään harrastanut  paditreeniä sillä ajatuksella, että syksyllä sitten alamme vaan tehokäyttää.

Olen jakanut showbiellä harjoituksia, jotka oppilaat ovat palauttaneet samaan paikkaan. Olen antanut palautetta töistä ääniviestillä ja muistilapulla, siis showbien omilla välineillä, ja se on ollut oppilaista tosi kivaa ja motivoivaa. Ja äänipalautteen antaminen käy nopeasti..

Esimerkkejä tehtävistä:

ota pdf-kuva oppikirjan teoriasivusta, tee alleviivauksia ja lisää omia kommentteja

Keksi oma tehtävä, kirjoita se explain everythingiin ja ratkaise se vaiheittain

tee keynote-esitys kokonaisluvuista

tee aikajana omasta elämästäsi Poppletilla

Tee kouluesittely-traileri iMoviella.

Oppilaat ovat tehneet innokkaasti töitä, eikä ole paljoa tarvinnut opastaa ohjelmien käyttöön. Oppilaat ovat myös oppineet neuvomaan toisiaan kivasti.

 

 

 

Terveisiä iPad-koulutuksesta 12.3.

Helsingissäoli todella hyvä koulutus iPadeista. Kouluttaja korosti, että vaikka appseja (ohjelmia) on yli miljoona, opettaja tarvitsee niistä kolme. Kävimme ne läpi ja vielä neljännen..

 

1. Socrative: erikseen oppilaan ja opettajan versio. Mahdollistaa kyselyt tunnilla, esim. läksynkuulustelu, sanakoe tms. Ohjelma tarkistaa, jos sinne laittaa oikeat ratkaisut (ei tietenkään pysty tarkistamaan avoimia vastauksia). Antaa äänen jokaiselle oppilaalle. Ilmainen.

Kokeilin aamupäivällä 7A:n kanssa. He tekivät ensin ryhmäpistarin, jonka eilen väsäsin viidessä minuutissa. Sitten esitin suullisia kysymyksiä, joihin ryhmät vastasivat ja heijastin vastauksia koko ajan taululle. Vastauksista voitiin myös äänestää.

 

2. Showbie: Tehtävien jako ja keräyssysteemi. Opettaja pystyy kommentoimaan palautettuja tehtäviä. Tämä on sellainen perustyökalu. Ilmainen.

 

3. ExplainEverything: pohjana liitu/tussitaulu, johon voi kirjoittaa, tuoda kuvia yms. ja se nauhoitetaan videoksi. Olen käyttänyt tätä matikassa siten, että oppilaat tekivät teorian ja laskuesimerkin siitä opetusvideoksi. Maksullinen.

 

4. BookCreator: pystyy tekemään oman kirjan aiheesta kuin aiheesta, kaksi kirjaa voi myös yhdistää eli ryhmätyön voi tehdä kirjan muodossa. Ilmaisella versiolla pystyy tekemään vain yhden kirjan.

Drivessa jakaminen helpommaksi

Googlen Drivessa voi jakaa tiedostoja ja kansioita tietyille käyttäjille. Kyllästyin kirjoittamaan oppilaiden koulut.kaarina.fi-osoitteita kutsuun ja hyödynsin ”kovaa osaamistani”.

  1. Kopioin wilmasta ryhmän nimilistan Exceliin.
  2. Jaoin solun sisällön (sukunimi ja etunimi) kahteen eri soluun.
  3. Korvasin äät aalla ja ööt oolla (Etsi, korvaa-toiminto).
  4. Lisäsin yhteeen soluun tekstin: @koulut.kaarina.fi.
  5. Sitten kaava, joka yhdistää etunimen ja sukunimen, lisää pisteen väliin ja liittää loppuun @koulut.kaarina.fi. (=B3&”.”&C3&$D$1, jossa siis B3:ssa on etunimi, C3:ssa sukunimi ja D1:ssä  @koulut.kaarina.fi.)
  6. Kopioimalla kaavaa saa kaikkien oppilaiden tunnukset, jotka voi kopioida ja liittää Driveen.

Valaistuksen määritys Labdisc-datankeruulaitteella

Seiskaluokan fysiikassa tutkimme valoa ja valaistusta. Saimme koekäyttöön Labdiscin datankeruulaitteen.

Laite näyttää valaistuksen lukseina. Tutkimme kynttilän, taskulampun, kuvullisen ja kuvuttoman loisteputken valoa. Varsinaiseen näytteenottoon meni pari minuuttia. IPadille saa ladattua ilmaisen appsin, jonka avulla mittaustulokset saa siirrettyä keruulaitteesta padiin ja appsi piirtää niistä kuvaajan.

Käytin itse pari tuntia aikaa tutustuakseni laitteeseen ja ohjelmaan, mutta vielä pitäisi opiskella, jotta osaisin käyttää varmasti. Datan tuominen ohjelmaan ei toiminut joka kerta. Pylväsdiagrammi muodostuu automaattisesti, kun data on ohjelmassa ja kuvaajan sai tulostettua.

Kyselin oppilailta tuoko tällainen laite lisäarvoa oppitunnille. Vähän yllättäen poikien mielestä ei, mutta osan tyttöjen mielestä kyllä. He sanoivat, että kuvaa

ja havainnollistaa hyvin eroja. Oma kokemukseni oli, että sain itse säätää ohjelman kanssa yrityksen ja erehdyksen kautta ja oppilaat odottivat..image

Geogebra geometrian opetuksen apuna

trim.D522FF7F-7234-4B6B-9E76-1D6C0C3DF38A

Seiskaluokkalaiset opiskelivat peilauksia matikan tunnilla geogebra-appsin avulla. Olen aiemmin käyttänyt samaa ohjelmaa pc:llä ja todennut sen jo silloin hyväksi ja helppokäyttöiseksi . iPadilla geogebra oli vielä helpompi käyttää. Ylläolevasta linkistä voi katsoa videon, jonka kuvasin tunnilla ja editoin iMoviella.

Näytin tunnin alussa perustoiminnot, jotka olivat loogisia ja oppilaat oppivat ne helposti. Vain peilaustyökalussa piti muistaa järjestys: ensin valitaan objekti, jonka suhteen peilataan ja sitten peilattava objekti.

45 minuutissa oppilaat oppivat ohjelman käytön ja ehtivät tehdä kirjan tehtäviä silti enemmän kuin yleensä. Ja he olivat innoissaan työskentelytavasta. Varsinkin oppilaat jotka eivät yleensä saa paljoakaan aikaiseksi oppitunnilla, olivat nyt innokkaasti kokeilemassa ja tekivät paljon tehtäviä. Ja tietenkin he osasivat säätää eri värejä ja muita ominaisuuksia, joita en itse ollut ehtinyt edes kaivata vielä..