Kaikki kirjoittajan sanna.ohvo artikkelit

IPadit ekaluokkalaisten kanssa

Olemme 23 ekaluokkalaiseni kanssa muutaman kerran kokeilleet työskentelyä iPadien kanssa. Haastetta tuo se että koulussamme on 10 iPadiä eli olemme käyttänyt laitteita pareittain ja jakotunneilla ja silti oheispuuhaa on pitänyt olla kun omaa vuoroa on pitänyt odottaa.
Olemme harjoitelleet Pages-ohjelman ja erillisen näppäimistön avulla ns. leikkikirjoitusta, sanojen kopioimista Aapisesta ja omien sanojen kirjoittamista.
Kirjainten piirtämistä lapset ovat harjoitelleet Molla ABC -pelin avulla.
Olemme kokeilleet myös Matikkakunkku juniori ja Hungry Fish -pelejä.image

Matikkakunkku juniori
Matikkakunkku juniori
Hungry  Fish
Hungry Fish

Oman lukukirjan tarinat animaatioiksi

Teimme luokkani kanssa Puppet PalsHD sovelluksella animaatioita Kirjakuja lukukirjamme kappaleista. Puppet PalsHD sovelluksen maksullisessa Director`s Pass-versiossa voi itse ottaa kuvia ja käyttää niitä animaation hahmoina. Myös omia taustakuvia on mahdollista käyttää valmiiden lisäksi. Projektimme alkoi sillä että kuvasin kaikki keskeiset lukukirjamme hahmot iPadillä ja siirsin ne ohjelmaan. Ohjelmassa rajasin kuvista hahmot. Tämä oli opettajan näkökulmasta työläin homma sillä kaikki 13 hahmoa piti leikata muotoonsa jokaiselle iPadille erikseen. Hahmojen rajaaminen on sen verran tarkkaa hommaa että kelvollisen lopputuloksen saamiseksi oli minusta parempi, että aikuinen tekee tämän työn. Ja nyt kun homma on kunnolla tehty on meillä kaikilla koneilla jatkossa kaikki hahmot käytössä. Valtaosa hahmoista oli meillä näppärästi keppinukkeina joten niistä sai helposti hyvät kuvat. Osan hahmoista taas jouduin etsimään kirjan sivuilta mahdollisimman neutraalissa asennossa.

Tässä keppinukeista kuvatut lukukirjamme päähenkilöt Matti ja Liisa.
Tässä keppinukeista kuvatut lukukirjamme päähenkilöt Matti ja Liisa.
image
Kuva lukukirjan sivulta. Tässä tarkoituksena on kuvata Deborah-niminen hahmo josta ei ole valmista keppinukkea.

Olemme jonkun verran käyttäneet Puppet Pals 2 – sovellusta ja niin kuin sekin on tämäkin ohjelma yksinkertainen ja lapset oppivat nopeasti sen käytön. Jaoin oppilaat neljään 4-5hengen ryhmään. Ryhmät saivat valita mieluisen lukukappaleen ja ryhtyä työhön. Käytössänmme meillä oli oman luokan lisäksi naapuriluokka, erityisopettajan luokka ja kirjasto. Siistin äänijäljen saamiseksi on tämä oma rauhallinen työtila hyväksi.
Tällainen työskentely on loistavaa ryhmätyöskentelyn harjoittelemista ja antaa uutta intoa lasten lukemiseen. Lapset kiinnittivät tässä työssä myös normaali lukemista enemmän huomiota ilmeikkääseen lukemiseen.
image

Aika ja avaruus- projekti Kuusistossa

Helmi-maaliskuussa meillä oli kakkosluokkalaisteni kanssa aika -ja avaruusprojekti. Käsittelimme aihetta monella eri tavalla. Lainasimme kirjastosta avaruuskirjoja ja katsoimme YLE Areenasta ja OpeTVstä avaruusdokumentteja. Projektin lopussa kävimme myös opintoretkellä Tuorlan planetaariossa Luokkaretkellä avaruudessa ja observatorion suurimmassa tähtitornissa. Tämä aihe on varmasti kaikkein kiinnostavin ja innostavin ympäristö- ja luonnontiedon aihe.
IPadillä käytimme Solar Walk -sovellusta jonka avulla lapset saivat tutustua aurinkokuntaamme. Tutkimme myös maapalloa Google Earth -sovelluksen avulla. IPadeillä haimme lisäksi internetistä tietoa Aurinkokuntamme planeetoista.
Teimme luokkamme takaseinään oman Aurinkokuntamme. Oppilaat askartelivat ryhmissä planeettoja ja kirjoittivat Pages-ohjelmalla tietolaatikot omasta planeetastaan. Lopuksi tulostimme kirjoitukset ja liitimme ne työhön.

Google Earth
Google Earth

image

Koko tämän blogikirjoituksen tein muuten Dragon Dictation sovelluksen avulla. Sovellus siis muuttaa sanelun kirjoitettuun muotoon. Mitä selvemmin artikuloit sen valmiimpaa tekstiä saat heti 1. kerralla. Lopuksi pitää vain lisätä pisteet, pilkut ja isot alkukirjaimet. Näppärä ohjelma jota aion käyttää myös oppilaitteni kanssa.

Geometrisistä muodoista kootut avaruusalukset ja lasten omat mini-aurinkokunnat.
Geometrisistä muodoista kootut avaruusalukset ja lasten omat mini-aurinkokunnat.
Yhteisprojektimme Aurinkokunta.
Yhteisprojektimme Aurinkokunta.

 

 

Lasten Raamattu

Meillä on iPadeihimme ladattu Lasten Piplia-sovellus. Se on Suomen Pipliaseuran julkaisema Lasten Raamattu iPadille.
Digikirjassa on mukana tärkeimmät Vanhan ja Uuden testamentin kertomukset. Siitä voi valita haluaako joko kuunnella, lukea tai vain selailla Raamatun kertomusta. Toiminnallisuutta lisäävät myös vilkkuvat tähdet yllätyksineen.
Me olemme kakkosluokkalaisteni kanssa tutustuneet helmikuussa Jeesuksen kertomiin vertauksiin ja opettavaisiin tarinoihin. Olemme lukeneet mm. tarinat Laupiaasta samarialaisesta, Hyvästä paimenesta ja Tuhlaajapojasta. Lasten Pipliasta me katsoimme ja kuuntelimme videotykin kautta kertauksena nämä tarinat ja muutamat uudet Jeesuksen opetukset.

image
Tarina Tuhlaajapojasta Lasten Piplia-sovelluksessa.

Kokeilua nukkekaveruksilla

Kakkosluokkalaiseni saivat juuri ennen hiihtolomaa kokeilla iPadeillä Puppet Pals 2 -sovellusta. Sovelluksella voi tehdä valmiille hahmoilla itse puhuttuja animaatioita. Sovellus on kuin animaation ja nukketeatterin risteytys. Alussa kävimme läpi ohjelman peruskäytön ja sitten oppilaat saivat pareittain kokeilla animaatioiden tekemistä. Innostus oli kova ja ohjelman helppouden vuoksi jo yhdessä tunnissa syntyi kivoja pikku tarinoita. Paljon on vielä opittavaa ja jatkammekin tämän ohjelman kanssa vielä moneen otteeseen. Valmiita animaatioita katsoimme dokumenttikameran ja videotykin kautta. Kuvan laatu ei tällöin ollut kovin hyvä. Saimme onneksi jo tällä viikolla VGA-adapterin jonka mahdollistaa paljon paremman kuvan laadun.

 

Katsoimme dokumenttikameran kautta lasten valmiita tuotoksi.
Katsoimme dokumenttikameran kautta lasten valmiita tuotoksia.

image