Kaikki kirjoittajan Jani Ruohomeri artikkelit

Wikipediasta kirja iBooksiin

IMG_0451Wikipedian avulla saa luotua kirjan haluamastaan aiheesta. Kirja sisältää mm. lähdeluettelon ja linkit aiheeseen muualla. Ohjeet kirjan luomiseen löytyy Wikipedista haulla: Ohje:Kirjat.

 

Kirjan tallennusmuodoksi kannattaa valita EPUB, jotta sen muokkaaminen ja jakaminen on mahdollisimman monipuolista.

iBooksissa kirjaan voi tehdä merkintöjä pitämällä tekstiä valittuna ja maalaamalla. Näin oppilas saa valittua mielestään olennaisimman kirjastaan. Merkinnät voi halutessaan siirtää vaikkapa Showbiin tai opettaja voi pyytää oppilasta kirjoittamaan/selittämään asian omin sanoin käyttäen merkintöjään apuna. Työkalun avulla Wikipedia ei ole enää pelkästään tiedonhaku ja copy-paste alusta;)IMG_0456

Työkalu on myös hyödyllinen ensi syksystä alkaen niille Kaarinan yläkoululaisille, joilla ei kotona ole wifiä. Lähdeaineiston voi ladata koulussa laitteelle ja työstää sitä kotona.

 

Jani R.
Piispanlähde

Showbiella kohti paperitonta luokkaa

Euroopan opinnot sujuvat vitosilla innokkain mielin, kun käytössä on Showbien tarjoama mahdollisuus työstää omaa projektiaan padeilla niin kotona kuin koulussakin.

Projektialustana on BookCreator, johon oppilaat siirtävät mm. Skitchillä muokkaamiaan karttoja, Morfon videoita, Poppletilla tehtyjä käsitekarttoja, omia äänitteitään karttojen sisällöstä jne. Mahdollisuuksia löytyy huimasti ja opettajan rooli on lähinnä rajata alue, josta oppilaat työstävät uutta materiaalia kirjaansa. Palautteen antaminen oppilaan tekemisistä on yksilöllistä ja hyvin helppoa.

Tarkoituksenani on pitää kevään alkupuolella vesokoulutusta halukkaille Showbiesta ja yhteen sopivista appseista vastaavien projektien toteuttamiseen.

Jani Ruohomeri

PiispanlähdeIMG_0407

IMG_0409

 

IMG_0410IMG_0408

 

 

Showbiella uutta ulottuvuutta

IMG_0381     Showbie on loistava ilmainen työkalu kerätä oppilaiden pädeillä tekemiä töitä yhteen paikkaan. Opettaja voi kommentoida ja arvioida niitä missä tahansa millä tahansa, kunhan netti on käytössä.

1. Opettaja luo itselleen Teachers tunnuksen ja tutusta plus merkistä luo luokkia/opetusryhmiä. Ohjelma antaa jokaiselle luokalle oman tunnuksen.

2. Oppilas luo itselleen Student tunnuksen, jolloin ohjelma kysyy mihin luokkaa oppilas haluaa liittyä. Tunnuksen hän saa opettajaltaan. Huomasin, että pari oppilasta oli onnistunut luomaan tunnuksen kahteen kertaan eli kannattaa mainita, että kirjautumissivun alareunasta löytyy Sign in, niitä varten joilla on jo tunnus.

3. Luokkakoodin oikein syöttäneet oppilaat ilmestyvät ”luokkaan”, kunhan ope muistaa painaa päivitä merkkiä vrt. kuva. Kolme neljättä luokkaa onnistui kirjautumisesta hienosti.

Käyttämällä yksistään Showbieta oppilaille voi lähettää kuvaa, ääniviestejä ja tekstiviestejä. Kuvassa toteutin läksynkuulustelun ja koska kaikki suoriutuivat siitä hienosti, annoin kollektiivisen pos. palauteen. Jokaisen oppilaan vastausta voit kommentoida myös erikseen esim. tekstin tai äänen avulla.

Mikäli oppilas on kirjautunut Showbiin, hän voi jakaa sinne myös monella muulla appsilla tekemänsä tuotoksen esim. Pages, Keynote jne. Opettajana voit avata esim. oppilaan Pagesilla tekemän kirjoitelman ja tehdä siihen suoraan merkintöjä ja palauttaa sen takaisin oppilaalle.

Tämä on myös loistava tapa esittää koko luokalle toisten tekemiä esim. Keynote esityksiä heijastamalla luokkanäkymää tykillä.

Kyseessä on siis eräänlainen pilvipalvelu kuten esim. Googlen Drive. Driveen verrattuna Showbie on suppeampi, mutta selkeämpi ja yksinkertaisempi tapa kerätä ja arvioida oppilaiden tuotoksia. Drivestä jään kaipaaman sitä, että oppilaat voivat muokata dokumentteja samanaikaisesti ja jakaa niitä myös toisilleen.

Suosittelen todellakin ja autan mieluusti kynnyksen yli.

Jani Ruohomeri

Piispanlähteen koulu

 

Kasvien tunnistamista ja rakennetta iPadillä

IMG_0359    Kesä on jatkunut viime päiviin saakka ja olen panostanut vitosen ja nelosen ympäristöaineissa maastohommiin. Oppilaat ovat saaneet tehtäväkseen mm. kuvata opetellut niityn ja pihan kasvit, ja olen sitten arvioinut kuvista osaamisen tason. Näin oppilailla on mahdollisuus tunnistaa kasvit omassa kasvuympäristössä eikä vaan valkokankaan kuvista tai irrallisina näytteinä. Samalla tietysti kameran käyttöä opeteltiin tarkentamisineen ja varjoineen.

Viidesluokkalaiset tekivät lisäksi Skitch nimisellä appsilla tuttavuutta kasvien rakenteeseen, kuten kuvasta näkyy. Hyvin käyttökelpoinen appsi, jota olen hyödyntänyt ja tulen hyödyntämään myös maantiedon opetuksessa ohjelmassa olevan karttaominaisuudenkin takia. Ja kuten tavallista, ohjelman käyttöä ei juuri tarvitsee oppilaille opettaa. Symbolit ovat selkeät ja kokeilemalla pääsee pitkälle.

Tällaista Piispanlähteen lastentalolla,

Jani Ruohomeri

 

Pagesilla kalaprojektia ja Podeilla kevätkuvausta

 Kolmosten kalaprojektin yksi osio oli toteuttaa valitsemastaan lajista tietosivu Pages sovelluksella. Tietoa haettiin samanaikaisesti netistä, jolloin tuli harjoiteltua, miten padillä pystyy kätevästi liikkumaan neljän sormen ”lääpäisyllä” avoinna olevien sovellusten välillä. Myös kuvan kopioimisesta ja sijoittamisesta tuli tuttua puuhaa. Hyvin tuntuivat oppilaani nämäkin ominaisuuden omaksuvan.

 

Pages tarjoaa mukavasti valmiita pohjia tämäntyyppisten sivujen tekemiseen, kuten esim. lentolehtinen tai kasvio jne. Sovelluksesta on myös mahdollista tehdä tallennus omaan Google Driveen, mikä edelleen tuntuu niin siistiltä sekä oppilaista että opesta. Tallennus tapahtuu kuten kuvasta näkyy ja sitten vain valitaan avaa toisessa ohjelmassa ja tallennusmuodoksi pdf. Ennen tätä pitää kuitenkin käydä kirjautumassa omaan Driveensä.

Kevään etenemistä seuraamme oppilaiden iPodeilla ottamien valokuvien ja videoiden kautta. Oppilaat saavat pareittain mukaansa yhden laitteen (kaksi paria kerrallaan) ja sovimme max kymmenen kuvan ja minuutin mittaisten videoiden ottamisesta. Otokset siirrän koneelleni ja kuvauksia tarkastellaan yhdessä tykiltä. Samalla harjoitellaan hieman kuvauksen perusteita. Tällä hetkellä sopiva kuvausväli tuntuu olevan pari kertaa viikossa, jotta uusia merkkejä riittää kaikille. Mukava ja helppo juttu oppilaista ja oppiakin varmasti karttuu, varsinkin kun kuvista tulee hyviä kysymyksiä ja keskustelua.

 

IMG_0334

IMG_0335                                Kevättä, kevättä…

                                 Jani R. + 3A

                                 Piispanlähteen lastentalo