Kaikki kirjoittajan topi.nissila artikkelit

Socrative. com….uutta puhtia opetukseen?

Olemme ykkösten kanssa harjoitelleet nyt vajaan viikon  ohjelman käyttöä. Tuntuu sopivan yksinkertaiselta mutta kuitenkin lähes mihin tahansa oppiaineeseen sopivalta. Ohjelma löytyy osoitteesta socrarive. com ja sieltä valitaan student tai teacher osio. Opettaja saa oman luokkansa numeron, joka on sitten annettava oppilaille.  Luokannumeron voi vaihtaa myöhemmin. Oikeasta yläkulmasta näet, kuinka monta oppilaat on aktiivisesti kirjautunut luokkaasi. Yhteys koneesi katkeaa hetkeksi jos oppilaan kone siirtyy  virransäästöon mutta palaa taas kun näyttöä kosketetaan kevyesti.

Helpoiten ekalla kerralla pääsee alkuun valitsemalla Single Question Activities osastosta  alin Short Answer.  Valitse alhaalta Require Student Name niin jokainen oppilas kirjoittaa nimensä ennen tehtävien aloittamista. Unlimilited Student Responses on ehkä myös hyvä valita kun koko luokka on mukana. Sitten vain kysyt suullisesti vaikka läksyn kuulustelua ja painat alhaalta Start Activity.  Oppilaat pääsevät ekallla kerralla kirjoittamaan nimensä ja painettuaan Submit voivat siirtyä vastaaman. Näet vastaukset koneeltasi sitä mukaan kun niitä tulee.  Sitten voit tietysti myös kirjoittaa kysymyksen Question ruutuunkin jos haluat.

Kone kysyy lopuksi lähetetäänkö raportti sähköpostiisi.  Aina sitä ei kannata tehdä mutta pistokkaat ainakin voisi olla hyvä tallentaa. Tällä pääsee ainakin alkuun.  Suosittelen kokeilemaan. Saapi kaikki oppilaat ainakin mukaan  tuntikuulusteluun jne.

image

 

 

 

Hyvä opetusapps keskeisimpiin ohjelmiin.

Kävimme pienellä joukolla keskiviikkona Helsingissä Applen keskuksessa ihan Kämpin naapurissa. Syömään emme sinne kuitenkaan päässeet mutta muuten saimme mahtavan katsauksen tämän hetken tärkeimmistä appseista. Padiin on tarjolla lähes 100 000 appsia, joten on tärkeää keskittyä oleellisiin ohjelmiin. Amerikan vieraamme mukaan riittää, että keskitymme vain muutamiin ohjelmiin. Marika onkin kertonut niistä on aikaisemmin. Socrativen, showbien, explaing everything lisäksi tärkeitä hänen mielestään ovat myös Pages, puppet pals ja iFiles. Niillä pärjääkin sitten jo lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Kurssin pitäjämme oli tehnyt edellä mainutuista ohjelmista pienet koulutusvideot appsstoreen parin euron hintaan. Itse ainakin pidän sitä hintansa arvoisena. Socrativesta ei löydy ohjeita, mutta voin palata siihen myöhemmin, kunhan ehdin ensin hiukan testaamaan ohjelmaa oppilaiden kanssa. kuvista selviää opetusohjeloman nimi ja perussisältö. Siinä ainakin kurssi, jonka voit kerrata niin usein kuin haluat…..tosin englannin kielellä.

 

 

Leppoisaa tietotekniikkaa alkuopetuksessa

Leipää ja sirkushuveja….näin myös ehkä koulussa. Olemme ykkösten kanssa lukuvuoden aikana tutustuneet myös muutamaan hauskaan peliin. Niiden avulla oppii myös tärkeitä asioita ihan huomaamattaan. Pou on hauska lemmikki, jota hoidetaan ihan kuin itseään. Sille on annettava ruokaa, pidettävä huolta terveydestä, nukuttava tarpeeksi ja annettava sopivasti liikuntaa.

Pet rescue on enemmän motiriikkaa kehittävä peli, jossa täytyy pähkäillä miten saa laatikot hoidettu pois mahdollisimman tehokkaasti. Samalla pelastat lemmikkieläimiä jos onnistut tehtävässä hyvin.

Todellinen menestyspeli tällä hetkellä on Supercellin tekemä Hay Day. Siinä hoidetaan omaa maatilaa ja ostetaan lisää peltoa, eläimiä ja tuotantolaitteita sen mukaan, miten olet rahaa tienannut. Rahaa saat myymällä tilasi tuotteita. Peli, joka on saanut myös monet aikuiset koukkuun.

Nämä ohjelmat ovat olleet myös hyviä porkkanoita oppitunneille. Jos päivä on sujunut mallikkaasti ja läksyt tehtynä on saanut päivän loputtua pelata jotain näistä esim. viimeisen vartin. Ja täytyy tunnustaa….omaa maatilaa tulee välillä hoidettua myös kotona.

 

 

 

 

Tietotekniikka alkuopetuksessa

Aivan ehdoton apu alkuopetuksessa ekalla luokalla ainakin äidinkielen opetuksessa ovat kirjoita ja opi, sanataituri ja Molly  ABC. Niillä pärjää jo varsin pitkälle. Olemme päässeet jo niin pitkälle, että koneiden otto tapahtuu hiljaisesti ja itsenäisesti.  Käymme oppilaiden tarinoita läpi noin kerran viikossa. Kone lukee kirjoita ja opi- appsilla tehdyt tarinat varsin näppärästi. Ainoa miinus on se, että lukeminen jatkuu vain pisteeseen saakka. Niitä täytyy kuuntelun edetessä aina napauttaa oikeille paikoille.

Sanataituri käy hyvin vaikka saneliharjoitteluun ja tarkistaminen tapahtuu nopeasti. Itsenäisesti appsia käytettäessä tarvitaan kuulokkeita. Molly ABC sopii tasaisin väliajoin käytettäväksi, jotta kirjaimien oikea ulkonäkö ei unohdu pikku hiljaa.
Socrative uutena aluevaltauksena äidinkielen apuna. Sen avulla saa jokaisen oppilaan aktiivisesti mukaan ja sanelun tarkastaminen on esim. helppoa.
image

Lukemaan oppiminen sanelimella

Olemme käyttäneet I-podeja lukuläksyn tarkastamiseen. Oppilaat ovat lukeneet lukuläksynsä sanelimeen niin monta kertaa, että ovat olleet tyytyväisiä. Sen jälkeen opettaja on kuunnellut äänityksen. Koko luokan ei äänitystä kannata yhtä aikaa tehdä, vaan pari äänityspistettä riittää. Tällä on hyvä eriyttää opetusta. Varsinkin edistyneille lukijoille tämä on hyvä tapa tarkistaa lukuläksy. He voivat lukea läksynsä sanelimeen ja piirtää vaikka siihen liittyvän kuvan. tuotos voidaan sitten kuunnella vaikka koko luokan kanssa yhdessä ja katsoa kuva samalla dokukameran avulla. Pientä käyttöharjoittelua tämä aluksi vaatii. Varsinkin se, miten kaukana I-podit pidetään suusta on testattava.

image