Kaikki kirjoittajan Kavaja Lassi artikkelit

Urheilutulokset ylös helposti iPodilla/iPadilla

Olimme vitosluokkalaisten kanssa urheilukentällä reenaamassa yleisurheilua. Tarkoituksea oli myös ottaa ylös tuloksia, jotta pystyisimme valitsemaan koulun edustajat koulujenvälisiin kisoihin.
Olin ottanut iPodin mukaan, koska siinä on mielestäni toimiva ja selkeä ajanottokello. Ehdimme kuitenkin työntää vain kuulaa, mutta iPodille löytyi käyttöä siinäkin lajissa. Eräs tytöistä kysyi, että saako työnnön yhteydessä myös karjua. Tottakai, sanoin, sehän parantaa suoritusta, jota se itse asiassa sitten tekikin. Ajattelin ensi nauhoittaa oppilaiden hauskalta kuulostavia karjaisuja, mutta sitten hokasinkin, että pystyin ottamaan tulokset helposti ja tosi nopeasti muistiin nauhoittimena toimivalla sanelimella. Kun oppilas oli työntänyt, sanoin itse oppilaan nimen ja tuloksen sanelimeen. Koululla pystyin sitten antamaan järjestäjille nauhoitteen sekä oppilaslistan, johon he sitten litteroivat tulokset. Kätevää ja tosi nopeaa!!!kuva (4)

Ongelmia monen näppiksen kanssa!

Meillä on siis käytössä iPad minit sekä niille irralliset bluetooth-näppäimistöt. Niiden käytössä on seuraavanlainen ongelma:
Kun yrittää samanaikaisesti liittää näppäimistöjä tabletteihin, tulee näytölle vain lista näppäimistöistä ilman minkäänlaista erottelua keskenään. Esillä voi siis olla vaikkapa neljä näppäimistöä täysin samoilla teksteillä. Miten siis valita se oma? Valittava näppis voi siis ollakin naapurioppilaan, jolloin sinun painalluksesi tulevat hänen ruudulleen. Olen yrittänyt tutkia asiaa, mutten ole löytänyt mahdollisuutta nimetä näppistä muuten kuin ulkoisesti esim. tarralla, mutta tämähän ei auta kuvaamaani ongelmaan. Help, hjälp!

E-kirjoja tabletilla?

Tuli mieleeni, että ipadejähän voisi käyttää myös lukulaitteina. Kuinka helppoa olisikaan luetuttaa oppilailla vaikkapa samaa teosta useampana kappaleena, jos kirjat saisi ladattua padeille!

Utelin asiaa Kaarinan kirjastosta, josta kerrottiin e-kirjojen lainattavuuden olevan ainakin toistaiseksi ongelmallinen tekijänoikeusasioiden takia.

Tällä hetkellä e-kirjoja on Vaski-kirjastoissa kuulemma noin 600. Niistä suurin osa on aikuisten tietokirjallisuutta. Nuorten e-kirjoja on 3 ja lasten 5. Näiden kirjojen lainattavuudessakin voi olla kuulemma kappalekohtaisia rajoituksia samanaikaisille lainoille. Näillä ei siis pitkälle pötkitä!

Tutkin asiaa myös iTunes-storesta. Sieltä löytyy jonkin verran suomenkielistä, ilmaista kaunokirjallisuutta. Edustettuna ovat oikeastaan jotkut Ahon, Lehtosen ja Canthin kaltaiset klassikot. Testasin niitä kuitenkin ja ihan mukavasti kirjan lukeminen iBooksin kanssa sujuu. Suurin osa ilmaisista kirjoista on luonnollisesti englanninkielisiä. Suomenkielistä maksullista löytyy jonkin verran, mutta hinnat liikkuvat n. 10-30e. Se, voisiko tällaisia maksullisia kirjoja lukea monelta, saman ID:n alla olevalta laitteelta, jää minulle vielä tuntemattomaksi. Joka tapauksessa iTunes-storen Kirjastosta e-kirja -valikoimaa voi helposti selata ja suodattaa vaikkapa ilmaisia tai suomenkielisiä teoksia.

iTunes Kirjasto
iTunes Kirjasto

 

Eteeni tuli myös Oulun Normaalikoulun kolmannen luokan oppilastuotoksena tehty e-kirja Eläinten talvi, jonka voi ladata ilmaiseksi iTunes-storesta. Siinäpä vinkki e-kirjojen lisäämiseksi!

Alla vielä muita linkkejä, joista e-kirjoista kiinnostuneille tietoa löytyy:

http://www.sahkoinenkirja.fi/sahkoisten-kirjojen-hankkiminen/ilmainen-sisalto/

http://www.lonnrot.net/etext.html

http://www.klaava.fi/Kirjat/Suomenkielisi_e_kirjoja_saa_n_ist_kaupoista

http://www.kirjoja.fi/

https://kirja.elisa.fi/ekirja

http://www.ellibs.com/fi/books/free

Nämä seuraavat vinkit sain Laitalan Tanjalta Hovirinnasta:

http://www.egmontkustannus.fi/

http://www.spinfy.com/

 

Internet-verkon jakaminen

Huomasin vähän sattumalta, että wifi-podeilla ja -padeillä pääsee nettiin, jos omistaa älypuhelimen, jossa on internet-jakaminen -toiminto. Lumiasta pystyy jakamaan 8:lle laitteelle verkkoa. Toiminnan sujuvuutta en monen laitteen kanssa ole testannut, mutta ainankin yhdelle ”vieraalle” laitteelle jakaminen onnistuu mutkitta. Ohessa kuvat tarvittavista asetuksista sekä Lumiasta että iPodista. Eli toimii hyvin ainakin iOs ja W8 -välillä.

iPod vaatii liittymiseen salasanan, joka löytyy suoraan Lumian näytöltä, avot!

IMG_0341IMG_0344