Aihearkisto: iMath

Geometriaa

Olemme toteuttaneet toiminnallista matematiikkaa koko viime syksyn yhteistyössä koulumme toisen pienluokan 1-2D kanssa. Jatkamme samalla mallilla kevään ajan. I Padit ovat aina yhtenä toimintapisteenä ja tällä viikolla aiheenamme oli geometria. Helppokäyttöisiä ja hyviä appseja geometrian käsittelyyn ovat mm. Geoboard (perinteinen geolauta) ja Dragon Shapes (tangram- tyyppisiä tehtäviä).

IPadit ekaluokkalaisten kanssa

Olemme 23 ekaluokkalaiseni kanssa muutaman kerran kokeilleet työskentelyä iPadien kanssa. Haastetta tuo se että koulussamme on 10 iPadiä eli olemme käyttänyt laitteita pareittain ja jakotunneilla ja silti oheispuuhaa on pitänyt olla kun omaa vuoroa on pitänyt odottaa.
Olemme harjoitelleet Pages-ohjelman ja erillisen näppäimistön avulla ns. leikkikirjoitusta, sanojen kopioimista Aapisesta ja omien sanojen kirjoittamista.
Kirjainten piirtämistä lapset ovat harjoitelleet Molla ABC -pelin avulla.
Olemme kokeilleet myös Matikkakunkku juniori ja Hungry Fish -pelejä.image

Matikkakunkku juniori
Matikkakunkku juniori
Hungry  Fish
Hungry Fish

Aika ja avaruus – 2.luokan projekti

2.luokan kevätpuolelle sijoittuu aikaan ja avaruuten liittyvä aihekokonaisuus. Lähdin oman luokkani kanssa tekemään projektia, jossa hyödynsimme muun opetuksen ohella iPadeja matematiikassa, ympäristötiedossa ja kuvataiteessa.

Kellonajat ja Eedu Elements

Jakso alkoi matematiikassa kellonaikojen opetelulla. Matematiikan oppikirjan lisäksi käytössämme oli Eedu Elements. Eedu Elementsiä oli kehitetty hieman eteenpäin ja välilehtien selaaminen oli muuttunut hieman helpommaksi. Kellonaikojen opettelussa Eedu Elements ei kuitenkaan ole se parhain, sillä peli vaatii pelaajalta käsitteiden am ja pm hallitsemisen. Tämä sujuu kyllä edistyneemmältä oppijalta, mutta perusasioiden kanssa painijalle toivoisi, että peli harjoituttasi mieluummin käsitteitä yli, puoli, vaille ja tasan. Pelaaminen tapahtui pareittain, jotta oppilaan joutuivat perustelemaan valintojaan toisilleen.

synttäri naamat 2

Avaruusmatkailua ja synttäreitä

Ajan käsittely liittyy tietysti aurinkokuntaamme ja planeettojen liikkeisiin. Planeettojen ja tähtien tutkimisessa hyödynsimme Solar Walkia, jossa oppilas voi lähteä avaruusmatkalle ja tutustua tarkemmin aurinkokuntamme planeettoihin. Avaruusmatkailun lisäksi koulullamme vierali Tuorlan observatoriosta tutkija Elina Lindfors ja tokaluokkalaiset pääsivät ihan oikealle tähtitieteen luennolle. Kiinnostavimpia asioita olivat tietysti mustat aukot sekä erilaiset törmäykset ja räjähdykset.

 

Käsittelimme aihealuetta myös kuvataiteen puolella. Vuorokauden- ja vuodenajat olivat oppilaista kiinnostavia. Erityisesti kiinnostusta herättivät kuukaudet ja se, milloin kukakin on syntynyt. Kokosimme luokan seinälle vuosikellon, johon jokainen sai liittää langalla kuvan synttäri-ilmeestään. Kuva toteutettiin Skitchin avulla. Tavoitteena oli opettaa lapsille kuvaamisen perusteita, kameran kääntäminen sekä alkeellisia kuvankäsittelyn taitoja. Skitch oli helppo käyttää ja kuvat valmistuivat nopeasti. Ongelmana oli osittain väripintojen liikuteltavuus. Oppilaan halutessa jatkaa jonkin väripinnan värittämistä se ei onnistunutkaan vaan pinta oli muuttunut liikuteltavaksi. Yhdellä värillä tehtävät alueet oli siis tehtävä kerralla kuntoon. Skitchin tilalla työssä olisi voinut käyttää Doodle Buddya, mutta se oli mielestäni tähän käyttötarkoitukseen liian runsas ja saattaa sisällöillään innostaa enemmän pelaamiseen ja leikkimiseen kuin työn valmiiksi saattamiseen.

Jakson koonti ajatuskartallemindmap_avaruus

Opetuksen osana oli jakson aikana kulkenut myös ympäristötiedon oppikirja sekä perinteinen vihkotyöskentely. Jakson lopussa oppilaat tutustuivat kokoamaansa materiaaliin ja muistelivat mm. kuulemaansa tähtitieteen luentoa. Annoin oppilaille tehtäväksi rakentaa pareittain ajatuskartan avaruus-käsitteen ympärille. Ajatuskartta toteutettiin Total Recall -sovelluksella. Total Recall oli helppokäyttöinen ja käytön opettamiseen kului vain muutama minuutti. Harmitusta aiheutti se, kun ajatuskuplat laittoi liikkumaan animaationa, eivätkä ne enää palanneet lähtöpaikoilleen. Varmuuden vuoksi ajatuskartoista otettiin ruutukaappaus ja lisäksi ne lähetettiin sähköpostilla omaan sähköpostiini, jonka kautta hoidin tulostuksen.

Aika ja avaruus -jakso oli opettajan näkökulmasta innostava kokonaisuus. Padien käyttö oli osana työskentelyä ja ne toimivat työkaluina opetettavan asian käsittelyssä. Huvittavaa oli myös lukea oppilaiden samaan aikaan pitämiä päiväkirjavihkoja, joissa luki esimerkiksi ajatuskarttatyön osalta: ”Tänään saimme leikkiä ja pelailla ipadeilla.”.

Eedu Elements -kokeilu

Aloitimme viime vuoden puolella yhteistyön Eedu Oy:n kanssa ja pääsimme kokeilemaan Eedu Elements matematiikkapeliä. Kokeilussamme olemme päässet käyttämään pelin esikouluun ja alkuopetukseen tarkoitettuja tehtäväalueita. Peli on vielä kehitysvaiheessa, joten kaikki ominaisuudet eivät ole olleet käytössämme. Eedu Oy:n pyrkimyksenä on tehdä oppimiskokemuksesta monipuolisen ja -muotoisen. Tabletilla tai älypuhelimella pelattavan pelin lisäksi kokonaisuuteen on tulossa esim. youtube -videoita ja muuta oheismateriaalia kuten askartelutehtäviä. Nähtäväksi jää, pystyykö Eedu Elements -kokonaisuus todellakin syrjäyttämään perinteiset oppikirjat.

eedu_logo_pieni

Pelin ideana on, että lapsi opettaa pelissä omalle hiirelleen matemaattisia taitoja ja laskutoimituksia, jotta hiiri pärjäisi ilkeää kissaa vastaan labyrintissa pidettävässä kilpailussa. Kilpailun voittaja saa juuston, ja voittaessaan hiiri pääsee seuraavalle tasolle. Häviöstä hiiri taas joutuu kertaamaan asioita, jotta onnistuisi voitossa seuraavalla kerralla.

Omalta kakkosluokaltani osallistui Eedu Elementsin kokeiluun aluksi kuusi oppilasta, joiden kommentteja ja kokemuksia pelistä havainnoimme kahden luokanopettajan ja kahden tutkijan kanssa. Loput luokan oppilaista saivat myös kokeilla peliä ensimmäistä kertaa, mutta heidän pelaamistaan ei havainnoitu. Tämän lisäksi teimme tammikuussa kokeilun ensimmäisen luokan oppilaiden kanssa. Tällä testikerralla puolet luokan oppilaista pelasi aluksi ja opetti sitten toiselle puolikkaalle pelin käyttöä.

Blogiin_eedu1

Testiin osallistuneet oppilaat ymmärsivät hyvin nopeasti, kuinka peli käynnistyi ja miten peli saatiin alkuun. Oppilaat valitsivat oman hiirensä ja ryhtyivät ratkaisemaan opettajana toimivan pöllön esittämiä laskuja. Osalle lapsista jäi hieman epäselväksi, mitä labyrintissa tapahtuu ja idea hiiren opettamisesta saattoi jäädä hämäräksi, jollei aikuinen sitä avannut. Laskujen laskeminen oli kaikista lapsista mukavaa. Peli oli kuulemma ”paras peli Ipadille” ja sai lapsilta arvosanaksi täyden kympin. Ekaluokalla tehdyssä kokeilussa oppilaat opettivat tovereilleen pelin käyttöä niin hämmästyttävän nopeasti, ettemme oikein edes ehtineet havainnoimaan tapahtumaa.

 

Havainnointikertojen lisäksi olemme alkuopetuksen luokilla ottaneet pelin käyttöön matematiikan opetusta piristämään ja monipuolistamaan. Oman luokkani olen pyrkinyt käyttämään peliä kerran viikossa. Kaikki ei aina ole sujut loistavasti. Pelit ovat saattaneet jumiutua, grafiikka on voinut ”hajota” ja eri aihealuiden valitseminen valikosta on ollut hieman hankalaa. Lisäksi saamamme linkit pelin käynnistämiseen ovat olleet melko pitkiä ja hankalia kirjoittaa. Hyviä kokemuksia puolestaan on ollut parityöskentelystä, jossa oppilaat ovat joutuneet perustelemaan parilleen tekemiään ratkaisuja. Peli on myös antanut haasteita niitä tarvitseville ja rohkaissut heikompia yrittämään ja ylittämään itsensä. Myös motivaatio on (ainakin vielä) ollut korkea. Jatkossa kiinnostaakin tarkkailla, miten pitkään motivaatio säilyy ja milloin pelaamisesta tulee tavallista tai jopa tylsää.

Irina

Opettaja tutustuu Ipadiin

Piikkiön yhtenäiskoulun opettajille tarjoutui viime kesänä mahdollisuus saada padi kesäksi kotikäyttöön tutustumista ja tutkailua varten. Olin yksi niistä opettajista, jotka lähtivät koulujen päätyttyä kesälomille tabletti kassissa. En ollut aikaisemmin käyttänyt tablettitietokonetta enkä myöskään varsinaista älypuhelinta.

Padin käyttö tuntui alusta alkaen hyvin luontevalle. Lähestyin laitetta ensin pelien kautta. Hedelmiä riehakkaasti pari vuorokautta viipaloituani Fruit Ninjalla tunsin olevani jo hyvinkin läheinen koneen kanssa. Nettiselaimen (Safari) käyttö oli helppoa ja kaikkein parasta oli laitteen nopea käynnistyminen. Nettiselailusta muodostuikin kesän aikana lähes paha tapa ja huomasin kaivavani padia esille jokaisessa välissä. Kotikäytössä Ipad rantautui myös keittiöömme ja uusia ruokaohjeita tuli kokeiltua useampia.

Noin vuosi sitten olin naureskellut radiosta kuulemalleni uutiselle, jossa kerrottiin kosketusnäytöllisten laitteiden lisänneen uudenlaisten rasitusvammojen määrää laitteiden käyttäjien sormissa ja ranteissa. Heinäkuun loppupuolella padeilyyni tuli täysstoppi, sillä sormeni ja ranteeni olivat niin kipeät, että lääkäriystäväni epäili Ipadin käytön aiheuttaneen käteeni tulehdustilan. Siinä vaiheessa olin kuitenkin täysin valmis ottamaan askeleen eteenpäin kohti syksyä ja tuomaan laitteen mukanani opetustyöhön.

 

Irina Kolu

luokanopettaja, Piikkiön yhtenäiskoulu