Aihearkisto: Jopo

Kalevala animaationa

Piispanlähteen JOPO-luokkalaiset tutustuivat kansalliseepoksemme sisältöön hieman erilaista reittiä, koska valitettavan usein Kalevala jää oppilaiden mieliin ainoastaan tylsänä ja vaikeatajuisena pakkopullana.
Aluksi oppilaat valitsivat itselleen yhden Kalevalan keskeisistä henkilöistä ja ottivat selvää minkälainen tämä on luonteenpiirteiltään ja ulkonäöltään. Apua tähän saatiin niin Akseli Gallen-Kallelalta, Kirsti Mäkiseltä kuin Mauri Kunnakseltakin. Tämän jälkeen, hahmokuvauksia hyväksikäyttäen, oppilaat piirsivät valitsemastaan henkilöistä South Park-animaatiosarjaa mukailevat animaatiohahmot.
Oppilaat jaettiin tämän jälkeen neljään ryhmään ja he käsikirjoittivat Kalevalan kymmenen ensimmäistä runoa sellaiseen muotoon, että se oli mahdollista toteuttaa animaation keinoin.
iMotion HD-sovelluksen avulla animoimme tarinat. Taustat saatiin vanhoista uskonnon opetustauluista. Israelin maisemat ei ehkä ole kovin tavanomainen ratkaisu, mutta parempaakaan ei ollut tarjolla. Eikä oppilaiden näkemykset tarinasta kaikin osin muutenkaan ole aivan sitä mihin Kalevalan yhteydessä ollaan normaalisti totuttu.
Intro designer for iMovie ja Scrolling credits sovelluksilla tehtiin alku- ja lopputekstit ja videon editointi iMoviella. Animaatioelokuvan tunnusmusiikki on tehty Garage Bandilla, mutta sen toteutus jäi opettajan harteille ajankäytöllisistä syistä.
Vaikka lyhytelokuva käsittää vain viidesosan Kalevalasta, tarinat aukenivat oppilaille nyt aivan uudessa valossa.

Kataisen hallitus Morfo Boothin avulla

Syksyllä 2013 iPad-koulutuksessa harjoiteltiin Morfo Booth ja Book Creator ohjelmien käyttöä. Tästä innostuneena teimme luokan kanssa kirjan Suomen hallituksessa, jossa jokainen ministeri esittelee itse itsensä.

Yksinkertaistettuna ideassa oli kyse siitä, että etsimme netistä tietoa ministereistä ja heidän kasvokuvista muokkasimme morfo-hahmot. Tämän jälkeen oppilaat kirjoittivat ministeriesittelyt minä-muotoon ja esittelyt äänitettiin Morfo Boothilla.

Kirja taitettiin lopulliseen muotoon Book Creatorilla. Kumpikin sovelluksista on äärimmäisen helppokäyttöisiä.

Morfo Booth oli sovelluksena hyvin motivoiva ja niinkin lapselliselta kuulostava ominaisuus kuin morfo-hahmon äänen korkeuden muuttaminen henkilöllä oli oppilaita innostava tekijä. Itse asiassa äänen korkeuden nostaminen (eli puheen nopeuttaminen) oli jopa hyödyllistä. Kun puhuttu teksti nopeutettiin, oppilaat huomasivat, että heidän on puhuttava nauhalle hitaammin ja rauhallisemmin, jotta lopputuloksesta saa selvän.

Mielenkiintoiseksi kirjaprojektin teki vielä se, että samanaikaisesti kun teimme kirjaa, niin kehitys- ja omistajaohjausministeri vaihtui, joten pääsimme vielä harjoittelemaan Explain Everythingillä kahden videon laittamista rinnakkain.