Aihearkisto: Innopaja: lukio

Pari hyödyllistä appsia matematiikkaan

1. MyScript MathPad osaa muuttaa käsinkirjoitetun matemaattisen tekstin esimerkiksi LaTeX-muotoon tai kuvaksi.  Tässä esimerkki toisen asteen yhtälön ratkaisukaavasta. Ihan eka kerralla ei onnistunut (riippuu tietty käsialastakin) mutta virheet on helppo korjata kumittamalla sormella ja tekemällä uusi merkintä kyseiseen kohtaan. Muutamassa sekunnissa saa alla olevan tehtyä.

Ensimmäinen yritys:

mathpad1

Tässä korjattu versio:

mathpad2

2. MathGraph, jonka avulla voi piirrellä erilaisia polynomifunktioita ja muutamia muitakin funktioita. Samalla pystyy havainnollistamaan eri kertoimien vaikutusta funktioiden kuvaajiin.

mathgraph

Terveisin,

LiveMath-tiimi

 

Melkein julkkiksia

 

Marraskuun koeviikolla löysimme vihdoin yhteistä aikaa lisävideoiden tekemiseen. Kahtena päivänä kokeen jälkeen jäätiin matikan luokkaan, viritettiin kuvauslaitteisto ja saatiin aikaan lisämateriaalia yhteensä kuudelle pitkän ja lyhyen matikan kurssille. Yhden hengen väsäyksiä oli tehty jo aiemmin syksyn mittaan ja LiveMath-sivustolta löytyy nyt mm. oppikirjojen kertaustehtävien ratkaisut ja linkit opetus.tv -sivulle. Onpa sivustolle päässyt Pasin taiteellisia kuviakin, jotka ovat syntyneet erilaisiin appseihin tutustuessa (= iso mies leikkii minipadilla). Yhteensä kuvaussessioihin kului aikaa noin kolme tuntia, eli ei siinä loppujen lopuksi kauan mene kun vaan vauhtiin pääsee. Varsinaisten kuvausten (kuten tämän) lisäksi ehdittiin myös oheisia

 

Lukion LiveMath-projekti on herättänyt kiinnostusta myös Kaarinan ulkopuolella. Tiimimme kutsuttiin Turun seudun lukioiden veso-päivään kertomaan projektista noin viidellekymmenelle matemaattisten aineiden opettajalle, jotka olivat tulleet paikalle Turun ja ympäristökuntien lukioista. Esittelimme LiveMath-sivustoa ja demosimme pienen videopätkän tekoa kuvauksesta julkaisemiseen asti. Vaikkei meitä uudelleen lavalle taputettukaan, saatiin kehuja hyvästä ideasta ja opiskelijoille tarjotusta mahdollisuudesta. Kyllä taas jaksaa : )

 

Terveisin lisää taputuksia odottavat LiveMath-tiimiläiset

Explain Everything hoitaa hommat

Täällä aiemminkin esillä ollut Explain Everything on todella kätevä appsi opetusvideoiden tekemiseen. Kokeilin muutamaa muutakin appsia, mutta tämä oli ehdottomasti toimivin ja sopivin ainakin minulle. Explainin käytön oppii helposti, mutta itse videon tekeminen on yllättävän haastavaa. Videota tehdessä alkaa herkästi jaarittelemaan ja tarkoitus on kuitenkin pitää videon kesto muutamassa minuutissa, jotta mahdollisimman moni asiasta kiinnostunut jaksaisi katsoa sen loppuun asti. Lisäksi riittävän ohut kosketusnäyttökynä on enemmän kuin tarpeellinen apuväline. Jos joku tietää, että mistä saa hyviä ohutkärkisiä kosketusnäyttökyniä, niin vinkatkaa!

Jotta aikaa ei palaisi ihan mahdottomasti, niin pyrin tekemään videot yhdellä otoksella. No, eipä onnistunut. Aina välillä mukaan mahtui kirjoitusvirhe tai puhuin niin pehmoisia, että uusiksi meni. Explainilla pystyy onneksi kelaaman nauhoitusta taaksepäin ja nauhoittamaan päälle, jolloin ei tarvitse aivan alusta aloittaa uudestaan. Lisäksi muutaman kerran olin koskettanut huomaamattani näyttöä juuri rec-nappulan kohdalta, jolloin nauhoitus oli keskeytynyt. Tämän tietysti huomasin vasta kun olin päässyt esityksen loppuun asti.

Siirto YouTubeen tapahtuu myös kätevästi varsinkin kun tunnukset jäävät ohjelman muistiin. Videon pituus vaikuttaa siirtoaikaan ja minuuteista puhutaan joka tapauksessa. Kun vauhtiin pääsin, niin tein lopulta 15 videota LiveMath-sivustolle. Koska meillä oli sopivasti koeviikko alkamassa, niin aika moni opiskelija oli käynyt kertailemassa integraaliin liittyviä laskusääntöjä. Tämä innostaa jatkamaan valitsemallamme tiellä. Ja käsialaan lupaan kiinnittää jatkossa enemmän huomiota 🙂 Tässä maistiaisia.

 

Uusia joululauluja

Lukiossa ollaan jo joulutunnelmissa?

 

No kaikki,  jotka harjoittavat kuoroa sen tietävät, täytyy aloittaa aika aikaisin harjoittelemaan, koska laulujen valmistuminen kuuntelukestoisiksi vie aikansa…Sävelsin ja sovitin tyttökuorolle uusia joululauluja. Sovituksia voi tarvittaessa yksinkertaistaa, ne ovat vapaasti käytettävissä. Nuotit löytyvät osoitteesta:http://www.scoreexchange.com/profiles/ariainasoja

Jo totutun tavan mukaan, olen tehnyt niistä soivat stemmat harjoitelun tueksi, ne löytyvät osoitteesta: https://www.dropbox.com/sh/dqj6kvz420611tr/OD-CJ0Y8jr

Emme juurikaan käytä enää paperinuotteja, vaan ainoastaan Ipadeja.

p.s. Lukiossa ollaan myös mukana Pumppu-hankkeessa, jossa opiskelijoita totutetaan tekemään omia sävelmiä, ihan niinkuin äidinkielessä kirjoitetaan aineita. Tässä olemme käyttäneet apuna Garageband-ohjelmaa, joka soveltuu aivan vasta-alkajasta jo pidemmälle ehtineelllekin nerokkaan rakenteensa ansioista. Meidän padit on kovassa käytössä, koska hyödynnämme niitä kaikissa musiikin ryhmissä päivittäin.

t. Ari A.

Play – pause – rewind

Lukion LiveMath-projekti on edennyt jo niin pitkälle, että kasassa on 22 opetusvideota viidestä eri pitkän ja lyhyen matematiikan kurssista. Kursseja KaLusta löytyy kaikkiaan 31 (21 pitkää ja 10 lyhyttä), eli ihan pintaraapaisu tämä vielä on, mutta homma on saatu hyvin alkuun.

Opiskelijat ovat katsoneet videoita lähinnä kertauksen vuoksi. Jos joku hankalampi asia on jäänyt tunnilla tajuamatta, on ollut helppo kaivaa video esiin. Videon saa pysäytettyä sopivaan kohtaan, jotta ehtii vaikka kirjoittamaan ohessa laskemaansa tehtävään selventäviä välivaiheita. Videota on myös helppo kelata taaksepäin ja kuunnella/katsella ohjeet uudelleen jos ensimmäisellä kerralla ei mennytkään jakeluun.

Suurin ongelma opetusmateriaalin tekemisessä on ajanpuute. Opetustunnit, syksyn yo-kirjoitukset, palaverit ja muut koulunkäyntiin liittyvät työt vievät ainakin tässä alkusyksystä joka päivä niin paljon aikaa ja energiaa, että neljän jälkeen ei ole ollut virtaa jäädä tekemään uusia videoita. Sen sijaan on lähdetty lenkkipolulle tai kuntosalille, missä hikoilun ohessa on vähän niin kuin huomaamatta ilmaantunut uusia ideoita ja joitain fiksujakin väläyksiä. Nyt vaan jostain aikaa kaivamaan… Kenelläkään ylimääräistä?

LiveMath-sivusto löytyy täältä. Kannattaa käydä kurkkaamassa : )

Terveisin joitain fiksujakin välähdyksiä saanut LiveMath-tiimi