Aihearkisto: Intelligent på tangent

Intelligent på tangent

En ny diplomuppgift

Vi i klass 2B har hittat på en ny diplomuppgift  till vårt läsdiplom. Detta skedde helt i misstag! Alla elever skulle skriva en fiktiv text utgående från en titel av en bok. Eleverna skulle fantisera om vad boken kunde handla om och sedan skriva en berättelse. Eleverna blev så inspirerade att de skrev och skrev och knappt hann ut på rast.  Man kan säkert säga att lärplattan glödde! Eleverna ville rätta sina texter så vi lade ner mycket tid på att korrekturläsa texten, för att få bort de röda markeringarna. Eftersom texterna blev så intressanta, roliga och välskrivna bestämde vi att denna text ska räknas som en diplomuppgift, ifall man läser boken i efterhand. Inspirationen av tvåornas texter smittade av sig och nu skriver elever i andra klasser också texter utgående från boktitlar. Dessa kan vi publicera senare!

FullSizeRender

Vi skriver och skriver och skriver…

Vi har verkligen skrivit en hel del i årskurserna 1-2. En av våra första texter handlade om elevens eget mjukisdjur.

IMG_3556

 

 

Vi har bland annat gjort en tankekarta, skrivit ”Mitt Muminäventyr” och ”Figurporträtt om Muminfigurer”.

 

 

 

 

FullSizeRender-5

IMG_3562

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3566

FullSizeRender-9

 

 

 

 

 

 

 

FullSizeRender

IMG_3555

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3564

IMG_3559

 

 

 

 

 

 

 

Många av eleverna vill rätta sin text. De vill ha bort de röda sträcken under sin text. Det är mycket positivt att eleverna själva vill korrigera sin text:) De blir medvetna om hur ord skrivs och vill skriva rätt. Vi försöker däremot att inte poängtera detta alltför mycket, utan vi kan ibland till exempel välja att bara få in stor bokstav och punkt på rätt ställe. Vi kan ibland också fortsätta bearbeta texten efter att den är utskriven. När initiativet kommer från eleven själv gäller det alltid att hjälpa dem rätta sin text.

Med årskurs 1 skriver vi ord och meningar som börjar på veckans bokstav.

FullSizeRender-10

IMG_3563

 

 

 

 

 

 

 

Vi har dessutom skrivit om: ”Roskarölli”,  ”Trafiktrollet”,  ”Hösten” och ”Cykeln” .

FullSizeRender-7

IMG_3557

 

 

 

 

 

 

 

FullSizeRender-6FullSizeRender-4

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3558

IMG_3560

 

 

 

 

 

 

 

Otroligt hur ivriga skribenter vi har!

FullSizeRender-12

FullSizeRender-8

”Lisabet skriver på tapeten” i applikationen Paper 53

En bra avslutning på temat om Astrid Lindgren blev texten om Lisabet som skrev på tapeten. Eleverna i årskurs 1-2 B fick se en bild där Madicken och Lisabet tömmer sina spargrisar. Enligt Linn så skrev Lisabet på tapeten vad hon tänkte göra med pengarna. Elevernas uppgift blev att skriva på applikationen Paper 53 vad Lisabet skrev. Eleverna skrev sin text på Paper 53 så som om de vore Lisabet. Visst såg texten ut som om ett barn skulle ha skrivit på en vit tapet! Den här gången jobbade alla elever enskilt och det fungerade bra, eftersom alla fick göra sin egen skrift på tapeten. En del elever skrev med flit in stavfel, för det var ju Lisabet som inte skrev så bra ännu. Eleverna importerade sedan bilden av tapeten i Pages. Där skrev eleverna mera utförligt vad Madicken och Lisabet skulle göra med pengarna. Maria och Linn påminde eleverna om att de aldrig får skriva på riktig tapet, endast i applikationen Paper 53! Vi lärare vill ju inte ha grälor:)

bild 4-2 bild 1-6

 

 

 

 

 

 

bild 3-3

bild 2-6

Pippi Långstrump får flaskpost

Pippi Långstrump fick flaskpost. Brevet var helt skrynkligt och det var svårt att tyda texten.   Slutet på texten var nästan helt utsuddad. Pippi kunde ändå tyda att hennes pappa råkat ut för något farligt och behövde hjälp. Elevernas uppgift blev att skriva flaskposten färdig. De fick hitta på vad Pippis pappa råkat ut för och förklara hur Pippi skulle hitta honom. Eleverna skrev parvis med STOR iver.

Så här såg brevet ut som Pippi fick:

bild-28

 

 

 

 

 

Här är några exempel på elevernas flaskpost:

bild 1-11   bild 2-11

Emils hyss

Eleverna i årskurs 1-2 har skrivit hyss som Emil i Lönneberga gjort.  Vi har temat Astrid Lindgren och behandlar flera av hennes figurer. Alla fick en egen bild av Emil där han sitter i snickeboa för att han gjort något hyss. Eleverna fick fundera på varför han hamnat dit och vad som hände då han gjort sitt hyss. Endel elever hittade på helt nya hyss som Emil utförde. Den här gången arbetade eleverna parvis och det fungerade mycket bra. De blev roliga och finurliga texter. Flera av eleverna kontrollerar stavningen mycket aktivt och ställer frågor till hur ord stavas. De färdiga texterna sparas sedan i en mapp. Oj, vad det ska bli roligt att läsa alla dessa texter i slutet av läsåret!

bild 2-10

bild 1-10