Aihearkisto: Opetusideat

Paditreeniä

Seiskojen kanssa olen loppukevään harrastanut  paditreeniä sillä ajatuksella, että syksyllä sitten alamme vaan tehokäyttää.

Olen jakanut showbiellä harjoituksia, jotka oppilaat ovat palauttaneet samaan paikkaan. Olen antanut palautetta töistä ääniviestillä ja muistilapulla, siis showbien omilla välineillä, ja se on ollut oppilaista tosi kivaa ja motivoivaa. Ja äänipalautteen antaminen käy nopeasti..

Esimerkkejä tehtävistä:

ota pdf-kuva oppikirjan teoriasivusta, tee alleviivauksia ja lisää omia kommentteja

Keksi oma tehtävä, kirjoita se explain everythingiin ja ratkaise se vaiheittain

tee keynote-esitys kokonaisluvuista

tee aikajana omasta elämästäsi Poppletilla

Tee kouluesittely-traileri iMoviella.

Oppilaat ovat tehneet innokkaasti töitä, eikä ole paljoa tarvinnut opastaa ohjelmien käyttöön. Oppilaat ovat myös oppineet neuvomaan toisiaan kivasti.

 

 

 

Sanakortit ja iPad

Joskus asiat ovat vain niin yksinkertaisia. Ykköset pitävät kovasti toiminnallisesta tehtävästä, jossa tavulapuista kootaan sanoja (pituudella vain taivas rajana). Ääneen lukemisen jälkeen sana kirjoitetaan opi ja kirjoita – ohjelmalla pädiin, joka lukee sen ääneen. Oppilas kuulee heti viimeistään tässä vaiheessa onko sana oikein. Esimerkiksi oppilas on voinut koota sanan na-ma, mutta lukee sen itse naa-ma. Pädille kirjoittaessaan oppilas kuulee, että se lukee nama. Tämän jälkeen hän alkaa itse välittömästi korjata sanaa ja etsii uuden tavukortin.  Kirjoitamme ilman tavuviivoja, jotta kone lukisi ne. Yhden oppilaan pädin heijastan kerrallaan kaikkien nähtäväksi näytölle. Se on heidän mielestään ihan ekstrakivaa! Taitojen mukaan sanoja voi käyttää myös lauseissa. Lopuksi sivu tietenkin siirretään notability-appsiin ja koristellaan hienoksi.

image

 

 

Ihmisen biologiaa ja kertotauluja

10min iBody

Ekaluokkalaisten kanssa olemme kerranneet ihmisen biologia-jaksoa mainiolla I Body- ohjelmalla. Ohjelma on monipuolinen, sisältäen ihmiskehon eri toiminnot.

Kakkosluokkalaisten kanssa pitää yrittää keksiä eri tapoja kertotaulujen oppimiseksi.  Kilpa-autopeli 10min a day- on yksi hyvä peli tähän lisää. Siinä voi määritellä mitä kertotaulua harjoittelee ja pokaaleja tulee onnistumisten mukaisesti. Pieniä poikia motivoi lisäksi auton valinta ennen pelin alkua.

Opettajan windows- materiaalit näkyviin iPadilla

Miten opettajan aiemmin tehdyt materiaalit saa näytettyä padilla? Niissä saattaa olla matemaattisia kaavoja, erikoismerkkejä yms. Mallinsin tilannetta jossa opettajalla on omaa materiaalia win-koneella, materiaaleissa kuvia, kaavoja ja erikoismerkkejä.

  1. Avasin doc-tiedoston että ja esitysgrafiikkatiedoston win- koneella Wordissa ja Powerpointissa. Tallensin ne omalle win- koneelleni docx ja pptx –muodossa (Office 2010).
  2. Siirryin Win-koneen selaimella Driveen ja upoadasin ko. kaksi tiedostoa Driveen (tiedoston muunto-asetus ei päällä)
  3. Vaihdoin iPadin puolelle, avasin siellä Drive –appsin, täppäsin ko. tiedoston i-kuvaketta ja sieltä Avaa sovelluksessa- kohdan
  4. Avasin docx- tiedoston Pages-appsilla ja pptx-tiedoston Keynote –appsilla, molemmat tiedostot näyttävät sisällöt aivan oikein, kuvat paikalla, alatunnisteen tiedot näkyvät ja tekstit ovat muokattavissa

Kaavaeditori puuttuu Pagesista, alla linkki appsisivulle jossa kerrottu miten tätä puutetta voi hanskata:

Tuolla mainittu myös eq-editor –appsi, jolla kaavojen tallennus kuvaksi tai MathML- muotoon

Opettaja voi siirtää omaa opetusmateriaaliaan pilvitallennuspalveluun (Google apps for edu) ja avata ne sieltä iPadilla esitettäväksi ja myös muokattavaksi, kaavojen yms. erikoismerkkien tuottamiseen tarvitaan erillisiä lisäaplikaatioita.