Aihearkisto: Trageton

Trageton-menetelmä

Showbiella uutta ulottuvuutta

IMG_0381     Showbie on loistava ilmainen työkalu kerätä oppilaiden pädeillä tekemiä töitä yhteen paikkaan. Opettaja voi kommentoida ja arvioida niitä missä tahansa millä tahansa, kunhan netti on käytössä.

1. Opettaja luo itselleen Teachers tunnuksen ja tutusta plus merkistä luo luokkia/opetusryhmiä. Ohjelma antaa jokaiselle luokalle oman tunnuksen.

2. Oppilas luo itselleen Student tunnuksen, jolloin ohjelma kysyy mihin luokkaa oppilas haluaa liittyä. Tunnuksen hän saa opettajaltaan. Huomasin, että pari oppilasta oli onnistunut luomaan tunnuksen kahteen kertaan eli kannattaa mainita, että kirjautumissivun alareunasta löytyy Sign in, niitä varten joilla on jo tunnus.

3. Luokkakoodin oikein syöttäneet oppilaat ilmestyvät ”luokkaan”, kunhan ope muistaa painaa päivitä merkkiä vrt. kuva. Kolme neljättä luokkaa onnistui kirjautumisesta hienosti.

Käyttämällä yksistään Showbieta oppilaille voi lähettää kuvaa, ääniviestejä ja tekstiviestejä. Kuvassa toteutin läksynkuulustelun ja koska kaikki suoriutuivat siitä hienosti, annoin kollektiivisen pos. palauteen. Jokaisen oppilaan vastausta voit kommentoida myös erikseen esim. tekstin tai äänen avulla.

Mikäli oppilas on kirjautunut Showbiin, hän voi jakaa sinne myös monella muulla appsilla tekemänsä tuotoksen esim. Pages, Keynote jne. Opettajana voit avata esim. oppilaan Pagesilla tekemän kirjoitelman ja tehdä siihen suoraan merkintöjä ja palauttaa sen takaisin oppilaalle.

Tämä on myös loistava tapa esittää koko luokalle toisten tekemiä esim. Keynote esityksiä heijastamalla luokkanäkymää tykillä.

Kyseessä on siis eräänlainen pilvipalvelu kuten esim. Googlen Drive. Driveen verrattuna Showbie on suppeampi, mutta selkeämpi ja yksinkertaisempi tapa kerätä ja arvioida oppilaiden tuotoksia. Drivestä jään kaipaaman sitä, että oppilaat voivat muokata dokumentteja samanaikaisesti ja jakaa niitä myös toisilleen.

Suosittelen todellakin ja autan mieluusti kynnyksen yli.

Jani Ruohomeri

Piispanlähteen koulu

 

IPadit ekaluokkalaisten kanssa

Olemme 23 ekaluokkalaiseni kanssa muutaman kerran kokeilleet työskentelyä iPadien kanssa. Haastetta tuo se että koulussamme on 10 iPadiä eli olemme käyttänyt laitteita pareittain ja jakotunneilla ja silti oheispuuhaa on pitänyt olla kun omaa vuoroa on pitänyt odottaa.
Olemme harjoitelleet Pages-ohjelman ja erillisen näppäimistön avulla ns. leikkikirjoitusta, sanojen kopioimista Aapisesta ja omien sanojen kirjoittamista.
Kirjainten piirtämistä lapset ovat harjoitelleet Molla ABC -pelin avulla.
Olemme kokeilleet myös Matikkakunkku juniori ja Hungry Fish -pelejä.image

Matikkakunkku juniori
Matikkakunkku juniori
Hungry  Fish
Hungry Fish

Sointuharjoittelua iPad-pianoilla

Nykyisten neljäsluokkalaisten kanssa kokeilimme Garage Band -sovellusta. Jokainen oppilaspari sai käyttöönsä iPadin. Tunnilla tarkastelimme ensin nuottikuvana kolmisoinnun rakennetta. Kun ko. soinnun sävelnimet oli todettu, oppilaat valitsivat instrumenttivalikosta pianon. Kätevä pikkupiano oli nyt jokaisen oppilaan ulottuvilla. Näytin soinnun sormituksen ja aseman koskettimistolla videotykin avulla oppilaille. Jokainen oppilas soitti vuorollaan duurisoinnut C, F ja G myös murtosointuina.

Pagesilla kalaprojektia ja Podeilla kevätkuvausta

 Kolmosten kalaprojektin yksi osio oli toteuttaa valitsemastaan lajista tietosivu Pages sovelluksella. Tietoa haettiin samanaikaisesti netistä, jolloin tuli harjoiteltua, miten padillä pystyy kätevästi liikkumaan neljän sormen ”lääpäisyllä” avoinna olevien sovellusten välillä. Myös kuvan kopioimisesta ja sijoittamisesta tuli tuttua puuhaa. Hyvin tuntuivat oppilaani nämäkin ominaisuuden omaksuvan.

 

Pages tarjoaa mukavasti valmiita pohjia tämäntyyppisten sivujen tekemiseen, kuten esim. lentolehtinen tai kasvio jne. Sovelluksesta on myös mahdollista tehdä tallennus omaan Google Driveen, mikä edelleen tuntuu niin siistiltä sekä oppilaista että opesta. Tallennus tapahtuu kuten kuvasta näkyy ja sitten vain valitaan avaa toisessa ohjelmassa ja tallennusmuodoksi pdf. Ennen tätä pitää kuitenkin käydä kirjautumassa omaan Driveensä.

Kevään etenemistä seuraamme oppilaiden iPodeilla ottamien valokuvien ja videoiden kautta. Oppilaat saavat pareittain mukaansa yhden laitteen (kaksi paria kerrallaan) ja sovimme max kymmenen kuvan ja minuutin mittaisten videoiden ottamisesta. Otokset siirrän koneelleni ja kuvauksia tarkastellaan yhdessä tykiltä. Samalla harjoitellaan hieman kuvauksen perusteita. Tällä hetkellä sopiva kuvausväli tuntuu olevan pari kertaa viikossa, jotta uusia merkkejä riittää kaikille. Mukava ja helppo juttu oppilaista ja oppiakin varmasti karttuu, varsinkin kun kuvista tulee hyviä kysymyksiä ja keskustelua.

 

IMG_0334

IMG_0335                                Kevättä, kevättä…

                                 Jani R. + 3A

                                 Piispanlähteen lastentalo

 

Oman lukukirjan tarinat animaatioiksi

Teimme luokkani kanssa Puppet PalsHD sovelluksella animaatioita Kirjakuja lukukirjamme kappaleista. Puppet PalsHD sovelluksen maksullisessa Director`s Pass-versiossa voi itse ottaa kuvia ja käyttää niitä animaation hahmoina. Myös omia taustakuvia on mahdollista käyttää valmiiden lisäksi. Projektimme alkoi sillä että kuvasin kaikki keskeiset lukukirjamme hahmot iPadillä ja siirsin ne ohjelmaan. Ohjelmassa rajasin kuvista hahmot. Tämä oli opettajan näkökulmasta työläin homma sillä kaikki 13 hahmoa piti leikata muotoonsa jokaiselle iPadille erikseen. Hahmojen rajaaminen on sen verran tarkkaa hommaa että kelvollisen lopputuloksen saamiseksi oli minusta parempi, että aikuinen tekee tämän työn. Ja nyt kun homma on kunnolla tehty on meillä kaikilla koneilla jatkossa kaikki hahmot käytössä. Valtaosa hahmoista oli meillä näppärästi keppinukkeina joten niistä sai helposti hyvät kuvat. Osan hahmoista taas jouduin etsimään kirjan sivuilta mahdollisimman neutraalissa asennossa.

Tässä keppinukeista kuvatut lukukirjamme päähenkilöt Matti ja Liisa.
Tässä keppinukeista kuvatut lukukirjamme päähenkilöt Matti ja Liisa.
image
Kuva lukukirjan sivulta. Tässä tarkoituksena on kuvata Deborah-niminen hahmo josta ei ole valmista keppinukkea.

Olemme jonkun verran käyttäneet Puppet Pals 2 – sovellusta ja niin kuin sekin on tämäkin ohjelma yksinkertainen ja lapset oppivat nopeasti sen käytön. Jaoin oppilaat neljään 4-5hengen ryhmään. Ryhmät saivat valita mieluisen lukukappaleen ja ryhtyä työhön. Käytössänmme meillä oli oman luokan lisäksi naapuriluokka, erityisopettajan luokka ja kirjasto. Siistin äänijäljen saamiseksi on tämä oma rauhallinen työtila hyväksi.
Tällainen työskentely on loistavaa ryhmätyöskentelyn harjoittelemista ja antaa uutta intoa lasten lukemiseen. Lapset kiinnittivät tässä työssä myös normaali lukemista enemmän huomiota ilmeikkääseen lukemiseen.
image