Aihearkisto: Mediaa minipadeilla

Kuvistraileri

 

ipad kuvatvideot 21.1.14 095         ipad kuvatvideot 21.1.14 167

Vanhan tehtaan tyyliin (klikkaa punaisesta)                    

Because of art  (klikkaa punaisesta)

Niemenkulman 5.-6. luokkalaiset tekivät kuvistrailereita mini iPadeillä eläytyen vanhan tehtaan ympäristöön.

Eri ryhmät saivat samasta aiheesta erilaisia versioita aikaan. Toisissa korostettiin annettua aihepiiriä, kun taas jotkut ryhmät toivat esille maalauksen/työskentelyn eri vaiheita.

Trailereissa on käytetty iMovie-ohjelmaa, otettu kuvia ja videoita Padin kameralla ja muokattu ja editoitu näitä. Ryhmät suunnittelivat tekstit. Maalausvaiheita on myös lavastettu ja näytelty jälkikäteen, jolloin oppilaat joutuivat muistelemaan työskentelyvaiheita.

 

Elokuvien tekoa

Teimme kummiluokkamme (kummiluokkamme on myös pienluokka 3.-4. luokkalaisia) kanssa pienimuotoisen elokuvaprojektin huhtikuun aikana. Jakauduimme pienryhmiin ja jokaista ryhmää ohjasi aikuinen, opettajat ja avustajat. Käytimme iMovie ohjelmaa ja siinä valmiina olevia traileripohjia. Oppitunteja meni elokuvien tekemiseen kaiken kaikkiaan kolme. Oppilaat oppivat nopeasti ohjelman käytön, käsikirjoituksissa tarvittiin aikuisen ohjausta ja opastusta enemmän.

Elokuvat onnistuivat hienosti ja päätimme järjestää vanhemmille elokuvaillan ja kerätä samalla yhteiseen kevätretkeen rahaa. Tavoitteenamme oli saada rahaa sen verran kokoon, että pääsisimme vuorobussilla Turkuun ja takaisin. Turussa kohteenamme olisivat Kauppatori, Kauppahalli, jokiranta ja kirjasto. Elokuvailta oli suuri menestys, iltaan ilmoittautui noin 70 henkeä ja tuotto illasta oli 180€. Tässä teille elokuvia: elokuvailta_lopullinen

Retki Turkuun onnistui hyvin ja tunnelma oli korkealla kaikilla koko retken ajan. Rahaa jäi retkestä vielä sen verran yli, että menemme nyt viimeisellä kouluviikolla Hovirinnan liikennepuistoon polkuautoilemaan ja matkalla ostamme kioskilta jäätelöt.

 

 

E-kirjoja tabletilla?

Tuli mieleeni, että ipadejähän voisi käyttää myös lukulaitteina. Kuinka helppoa olisikaan luetuttaa oppilailla vaikkapa samaa teosta useampana kappaleena, jos kirjat saisi ladattua padeille!

Utelin asiaa Kaarinan kirjastosta, josta kerrottiin e-kirjojen lainattavuuden olevan ainakin toistaiseksi ongelmallinen tekijänoikeusasioiden takia.

Tällä hetkellä e-kirjoja on Vaski-kirjastoissa kuulemma noin 600. Niistä suurin osa on aikuisten tietokirjallisuutta. Nuorten e-kirjoja on 3 ja lasten 5. Näiden kirjojen lainattavuudessakin voi olla kuulemma kappalekohtaisia rajoituksia samanaikaisille lainoille. Näillä ei siis pitkälle pötkitä!

Tutkin asiaa myös iTunes-storesta. Sieltä löytyy jonkin verran suomenkielistä, ilmaista kaunokirjallisuutta. Edustettuna ovat oikeastaan jotkut Ahon, Lehtosen ja Canthin kaltaiset klassikot. Testasin niitä kuitenkin ja ihan mukavasti kirjan lukeminen iBooksin kanssa sujuu. Suurin osa ilmaisista kirjoista on luonnollisesti englanninkielisiä. Suomenkielistä maksullista löytyy jonkin verran, mutta hinnat liikkuvat n. 10-30e. Se, voisiko tällaisia maksullisia kirjoja lukea monelta, saman ID:n alla olevalta laitteelta, jää minulle vielä tuntemattomaksi. Joka tapauksessa iTunes-storen Kirjastosta e-kirja -valikoimaa voi helposti selata ja suodattaa vaikkapa ilmaisia tai suomenkielisiä teoksia.

iTunes Kirjasto
iTunes Kirjasto

 

Eteeni tuli myös Oulun Normaalikoulun kolmannen luokan oppilastuotoksena tehty e-kirja Eläinten talvi, jonka voi ladata ilmaiseksi iTunes-storesta. Siinäpä vinkki e-kirjojen lisäämiseksi!

Alla vielä muita linkkejä, joista e-kirjoista kiinnostuneille tietoa löytyy:

http://www.sahkoinenkirja.fi/sahkoisten-kirjojen-hankkiminen/ilmainen-sisalto/

http://www.lonnrot.net/etext.html

http://www.klaava.fi/Kirjat/Suomenkielisi_e_kirjoja_saa_n_ist_kaupoista

http://www.kirjoja.fi/

https://kirja.elisa.fi/ekirja

http://www.ellibs.com/fi/books/free

Nämä seuraavat vinkit sain Laitalan Tanjalta Hovirinnasta:

http://www.egmontkustannus.fi/

http://www.spinfy.com/

 

Internet-verkon jakaminen

Huomasin vähän sattumalta, että wifi-podeilla ja -padeillä pääsee nettiin, jos omistaa älypuhelimen, jossa on internet-jakaminen -toiminto. Lumiasta pystyy jakamaan 8:lle laitteelle verkkoa. Toiminnan sujuvuutta en monen laitteen kanssa ole testannut, mutta ainankin yhdelle ”vieraalle” laitteelle jakaminen onnistuu mutkitta. Ohessa kuvat tarvittavista asetuksista sekä Lumiasta että iPodista. Eli toimii hyvin ainakin iOs ja W8 -välillä.

iPod vaatii liittymiseen salasanan, joka löytyy suoraan Lumian näytöltä, avot!

IMG_0341IMG_0344