Aihearkisto: Innopaja: alakoulu

Multiplikation med Explain everything

I årskurs två har eleverna använt applikationen Explain everything i matematik. De fick som uppgift att använda begreppen: faktor, produkt och multiplikation. De skulle rita en bild till en multiplikation, använda begreppen samt beteckna räkneoperationen enligt bilden. Att beteckna en multiplikation enligt en bild är inte så självklar eller lätt. Vi fick vid instruktionstillfället påminna eleverna flera gånger om att det är ”hur många grupper” som är den första faktorn och ”hur många i varje grupp” som är den andra faktorn. Eleverna spelade sedan in sin förklaring till sin multiplikation på Explain everything och delade den med mig via Showbie. Nu tror jag att de flesta har koll på tänkesättet bakom en multiplikation.

Kolla in denna härliga inspelning:

En ny diplomuppgift

Vi i klass 2B har hittat på en ny diplomuppgift  till vårt läsdiplom. Detta skedde helt i misstag! Alla elever skulle skriva en fiktiv text utgående från en titel av en bok. Eleverna skulle fantisera om vad boken kunde handla om och sedan skriva en berättelse. Eleverna blev så inspirerade att de skrev och skrev och knappt hann ut på rast.  Man kan säkert säga att lärplattan glödde! Eleverna ville rätta sina texter så vi lade ner mycket tid på att korrekturläsa texten, för att få bort de röda markeringarna. Eftersom texterna blev så intressanta, roliga och välskrivna bestämde vi att denna text ska räknas som en diplomuppgift, ifall man läser boken i efterhand. Inspirationen av tvåornas texter smittade av sig och nu skriver elever i andra klasser också texter utgående från boktitlar. Dessa kan vi publicera senare!

FullSizeRender

Vi skriver och skriver och skriver…

Vi har verkligen skrivit en hel del i årskurserna 1-2. En av våra första texter handlade om elevens eget mjukisdjur.

IMG_3556

 

 

Vi har bland annat gjort en tankekarta, skrivit ”Mitt Muminäventyr” och ”Figurporträtt om Muminfigurer”.

 

 

 

 

FullSizeRender-5

IMG_3562

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3566

FullSizeRender-9

 

 

 

 

 

 

 

FullSizeRender

IMG_3555

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3564

IMG_3559

 

 

 

 

 

 

 

Många av eleverna vill rätta sin text. De vill ha bort de röda sträcken under sin text. Det är mycket positivt att eleverna själva vill korrigera sin text:) De blir medvetna om hur ord skrivs och vill skriva rätt. Vi försöker däremot att inte poängtera detta alltför mycket, utan vi kan ibland till exempel välja att bara få in stor bokstav och punkt på rätt ställe. Vi kan ibland också fortsätta bearbeta texten efter att den är utskriven. När initiativet kommer från eleven själv gäller det alltid att hjälpa dem rätta sin text.

Med årskurs 1 skriver vi ord och meningar som börjar på veckans bokstav.

FullSizeRender-10

IMG_3563

 

 

 

 

 

 

 

Vi har dessutom skrivit om: ”Roskarölli”,  ”Trafiktrollet”,  ”Hösten” och ”Cykeln” .

FullSizeRender-7

IMG_3557

 

 

 

 

 

 

 

FullSizeRender-6FullSizeRender-4

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3558

IMG_3560

 

 

 

 

 

 

 

Otroligt hur ivriga skribenter vi har!

FullSizeRender-12

FullSizeRender-8

Tellagami

Vi har använt applikationen Tellagami för att berätta om bondgården. Eleverna fick färglägga en målarbild med temat bondgården och sedan fota sin bild. I Tellagami skapade eleverna en egen berättarperson som de använde för att göra en inspelning om sin målarbild. I Tellagami tränar eleverna på att berätta eller återge egna eller färdiga bilder. Applikationen ger många användningsmöjligheter, det är bara att låta fantasin flöda:) Naturligtvis funderade eleverna över när de får använda applikationen igen:)

https://www.youtube.com/watch?v=U3WR1KgxAIs

https://www.youtube.com/watch?v=p4qd2sfeVO8

https://www.youtube.com/watch?v=uhXIr2ttmG4

bild-29