Aihearkisto: Lukion harppaus

Uusia joululauluja

Lukiossa ollaan jo joulutunnelmissa?

 

No kaikki,  jotka harjoittavat kuoroa sen tietävät, täytyy aloittaa aika aikaisin harjoittelemaan, koska laulujen valmistuminen kuuntelukestoisiksi vie aikansa…Sävelsin ja sovitin tyttökuorolle uusia joululauluja. Sovituksia voi tarvittaessa yksinkertaistaa, ne ovat vapaasti käytettävissä. Nuotit löytyvät osoitteesta:http://www.scoreexchange.com/profiles/ariainasoja

Jo totutun tavan mukaan, olen tehnyt niistä soivat stemmat harjoitelun tueksi, ne löytyvät osoitteesta: https://www.dropbox.com/sh/dqj6kvz420611tr/OD-CJ0Y8jr

Emme juurikaan käytä enää paperinuotteja, vaan ainoastaan Ipadeja.

p.s. Lukiossa ollaan myös mukana Pumppu-hankkeessa, jossa opiskelijoita totutetaan tekemään omia sävelmiä, ihan niinkuin äidinkielessä kirjoitetaan aineita. Tässä olemme käyttäneet apuna Garageband-ohjelmaa, joka soveltuu aivan vasta-alkajasta jo pidemmälle ehtineelllekin nerokkaan rakenteensa ansioista. Meidän padit on kovassa käytössä, koska hyödynnämme niitä kaikissa musiikin ryhmissä päivittäin.

t. Ari A.

Live Matti?

Lukiokoulutus on suurten muutosten edessä. Sähköinen ylioppilaskoe tekee tuloaan ja opetussuunnitelmat muuttuvat. Kukaan ei tiedä vielä tässä vaiheessa tarkalleen mitä sähköinen yo-koe tuo tullessaan tai edes sitä, että missä muodossa se toteutetaan ensimmäisen kerran vuonna 2016. Tutkintolautakunta on luvannut lisätietoa seuraavan kerran toukokuussa, joten silloin olemme taas vähän viisaampia.
 
Mutta itse asiaan eli LiveMath-hankkeeseen. Matematiikan opetus on perinteisesti toteutettu ”liitu-leuka”-menetelmällä eli opettaja käy teoriaa läpi/laskee laskuja taululle ja opiskelijat kuuntelevat/tekevät muistiinpanoja. Flipped Classroomissa on asia käännetty toisinpäin eli opiskelijat opiskelevat teorian esimerkiksi kotona videoiden avulla ja tunnilla laskevat laskuja opettajan ohjatessa ja neuvoessa tarpeen mukaan.
 
Vähän tämän tyyppisestä asiasta on kysymys myös meidän hankkeessa. Kuvaamme videoita erilaisten tehtävien ratkaisutavoista, joita opiskelijat sitten voivat käyttää hyväkseen esimerkiksi kyseisen asian kertaamisessa sekä itsenäisessä opiskelussa. Videot kuvataan iPad Minillä, joka onkin aika vekkuli vekotin…tsekkaa LiveMath-traileri
livemath
LM-tiimi: Hille Hämäläinen, Mika Kolu, Pasi Kytöniemi

Uutta Innoa ja vähän myös ongelmia lukion musiikissa

irealb

Sanoisin, että IRealB on jo melkein liian luksusta perussointujen oppimiseen?, mutta toisaalta ehdoton apuväline myös jatkossa  ammattimuusikolle asti.
Sen avulla opiskelijat saavat myös tuntumaa, miten helppoa on saada mitä parhaimpia apuvälineitä oppimiseen nykyään. Siis miten helppoa niitä on käyttää.
Aluksi opiskelijat kirjoittivat Ipadiin sointukulun ja avasivat soittimen, joka alkoi soittaa  sointukulkua opiskelijan määrittelemässä tyylissä- millä tahansa nopeudella, missä tahansa sävellajissa…Myös soittimia voi vaihtaa, esim. jättää kitaran pois kun soittaa itse…Joskus hämärästi muistan, että sointukulku oli kalvolla ja opettaja tai oppilas näytti kynällä missä kohtaa mennään…Nyt heitin Irealbookin nuotin videotykillä ja laitoin biisin soimaan, se näytti itse missä kohtaa mennään. Olisin voinut ladata biisin kerralla kaikkiin Ipadeihin(podit ja phonet käy myös), mutta opiskelijat kirjoittivat omat komppilappunsa itse, jokainen osasi, koska ohjelma auttaa tekijäänsä…Ja minulle jäi aikaa sijoitella opiskelijoiden sormia oikeisiin kohtiin kitaran otelaudalla ja tutkia miten rakennekynsillä saa soitettua Am.
On kuitenkin ilmennyt myös ongelmia. Olen tehnyt eri kursseille Gemiloon aihetta tukevat sivut ja kerännyt hyödyllisiä linkkejä opiskelijoille. Minusta Gemilo toimii hyvin ja selkeästi, mutta aina on ryhmässä joku, joka ei pääse Gemiloon, tai on unohtanut tunnuksensa, joku ei pääse koko koulun verkkoon, vaikka ”kaikkea on kokeiltu” Aina on myös joku, jolla iGooglen” drive ei toimi” tai koko kannettava on sökö…Sitten yksi tekee työnsä paperille, toinen lähettää sähköpostiin, loput iGoogleen…Työn nimeksi he laittavat ”nimetön asiakirja”…
Minulla alkaa pääsiäisen jälkeen taas uudet kurssit ja nyt aioin aluksi panostaa tämän asian tiimoilta ja käyttää runsaasti aikaa siihen, että kaikki oppivat käyttämään tarvittavia systeemejä ja että tunnukset ovat tallessa, siis että maailmassa on muutakin kuin Facebook.

Hyvää pääsiäistä!

t. Ari A.

Kuoron ja bändin ”little helper” lukiossa: Ipad

Lukiossa Ipadien käyttö on jo vakiintunut. Paperin säästö on huomattavaa ja nuotit eivät enää katoa tai unohdu kotiin, kuten oheisesta videosta näkyy  (osoitteessa: http://www.youtube.com/watch?v=IGFIv22jT9Y&feature=g-upl )
DoReMi-kuoro hakee aluksi Ipadit ja klikkaa itsensä nuottipankkiin. Siellä on pdf-nuotin ohella soivat versiot, sekä kokonaisuudesta, että oma stemma, monista myös singback-säestys. Olen tehnyt sovitukset Sibelius-ohjelmalla, jossa ne on helppo muuttaa esim. mp3-versioiksi. Soiva versio on nuottia informatiiviisempi, niin kuorolaiselle kuin bändin soittajallekin. Laulajat voivat jakaantua omiin stemmoihinsa ja harjoitella yhtäaikaa, kotona voi sitten läppärillä kerrata miten se menikään. Bändissähän taas nuotit ovat useimmiten vain ”käyttöohjeita” ja kuulemalla selviää miten biisi oikeasti soitetaan. Sävellajeja on helppo vaihtaa yms.
Monet netissä toimivat nuottikaupat tarjoavat myös edullisia digitaalisia nuottiversioita, sekä säestyksiä. Klassista musiikkia saa ilmaiseksikin esim. http://imslp.org/wiki/Main_Page
Meillä on myös mikkitelineissä Ipad-telineet, joten siinä voi pitää nuottia soittaessa.
Musikaalista jota harjoittelemme on myös kaikki materiaalit pilvessä samalla tapaa. Gemilossa ryhmillä on omat tietopakettinsa ja sieltä voi klikata itsensä myös nuottipankkeihin… Niin ja sitten esim. Ipadissa on pianon koskettimet, jolla voi itsekin soittaa stemmoja ja tietty kitaran virityskone ja kamera, jolla voi helposti demota omaa osaamistaan itselleen…

Netin käytön kokeilu yhteiskuntaopin kokeessa / lukio

Netin käytön kokeilu yhteiskuntaopin kokeessa 

1. Lähtökohdat

Kolmessa yhteiskuntaopin kurssikokeessa oli yhtenä osana yksi pakollinen tehtävä, jonka yhteydessä oli mahdollista käyttää nettiä. Netin käyttö oli tullut tutuksi opiskelijoille kurssin aikana kotitehtävien yhteydessä, jolloin oli annettu mm. linkkejä käytettäviin www-sivustoihin.

Kokeilun tarkoituksena oli hyödyntää netissä olevaa ajantasaista tietoa ja totuttaa opiskelijat netin hyötykäyttöön. Tavoitteena oli  saada myös tuntumaa siihen, miten netin käyttäminen kokeen yhteydessä käytännössä onnistuu. Tietokoneiden/netin käyttö on jollain aikavälillä tulossa myös yo-kokeisiin, joten tämäkin osaltaan viittelöi samaan suuntaan ja suorastaan pakottaa tämäntapaisiin kokeiluihin.

Kaksi ensimmäistä ryhmää eivät tienneet etukäteen, että kokeeseen tulee nettitehtävä. Pyysin palautteen kokeiden palauttamisen yhteydessä oheisten ohjaavien kysymysten avulla: Tekninen puoli: järjestelyt ja koneet ym? / Tehtävän soveltuminen nettitehtäväksi? / Aikataulutus? / Tietojen löytämisen vaikeudet/ongelmat? / Miten toimia niin, että jokainen vastaa itse? / Muita terveisiä: – kritiikkiä! – kehittämisideoita? Korostin palautteen merkitystä, koska kyse oli uudesta asiasta ja suurin osa opiskelijoista antoikin pohditun tuntuisia vastauksia .

  Jatka lukemista Netin käytön kokeilu yhteiskuntaopin kokeessa / lukio