Aihearkisto: iPod koulussa

Pena Palomies seikkailee jälleen!

Tänä(kin) vuonna valmistimme kolmosten kanssa Pena Palomies -esityksiä Ipodeilla. Teimme sekä videopohjaisia, että still-kuviin perustuvia pätkiä. Editointi tapahtui Imoviella. Neljännen luokan oppilaat toimivat mainioina apuopettajina, näin se perinne siirtyy nykyaikana.

Kaikki työt ovat nähtävillä You Tube -kanavallamme (hakusanaksi Kuusiston koulu), alla kuitenkin kaksi upotettuna. Toista kolmosluokkaamme opettaa Stiina Pentti.

 

 

Tietotekniikka alkuopetuksessa

Aivan ehdoton apu alkuopetuksessa ekalla luokalla ainakin äidinkielen opetuksessa ovat kirjoita ja opi, sanataituri ja Molly  ABC. Niillä pärjää jo varsin pitkälle. Olemme päässeet jo niin pitkälle, että koneiden otto tapahtuu hiljaisesti ja itsenäisesti.  Käymme oppilaiden tarinoita läpi noin kerran viikossa. Kone lukee kirjoita ja opi- appsilla tehdyt tarinat varsin näppärästi. Ainoa miinus on se, että lukeminen jatkuu vain pisteeseen saakka. Niitä täytyy kuuntelun edetessä aina napauttaa oikeille paikoille.

Sanataituri käy hyvin vaikka saneliharjoitteluun ja tarkistaminen tapahtuu nopeasti. Itsenäisesti appsia käytettäessä tarvitaan kuulokkeita. Molly ABC sopii tasaisin väliajoin käytettäväksi, jotta kirjaimien oikea ulkonäkö ei unohdu pikku hiljaa.
Socrative uutena aluevaltauksena äidinkielen apuna. Sen avulla saa jokaisen oppilaan aktiivisesti mukaan ja sanelun tarkastaminen on esim. helppoa.
image

Ipod kuviksessa

Harjoittelimme 3-4 lk:n kanssa kasvojen mittasuhteita. Ensimmäinen harjoitus tehtiin iPodin kameran avulla. Tietysti voi käyttää muutakin kameraa, mutta podilla sain ne suoraan koneelle muokattaviksi.

Avasin kunkin kuvan Paint.netissä ja muutin  mustavalkoiseksi. Lisäksi vähensin kontrastia ja lisäsin valoisuutta siten että kuva näkyy melko vaaleana. Laitoimme tulostimeen piirustuspaperia ja tulostimme. Oppilaat retusoivat omaa kuvaansa pulloväreillä ja /tai vesiväreillä. Työhön voisi liittää vielä vaikka ohjeen tyylisuunnasta, esim. ihmiskasvot Picasson tyyliin.

 

DOC041213-0001DOC041213-0002 DOC041213-0003 DOC041213-0004

 

Liikuntaohjeita iPodien avulla

Sisäliikunnan alkessa oppilaani toivoivat, että saisivat suunnitella itse tunneilla pieniä toimintapisteitä. Avuksi monipuolisten pisteiden ohjeita varten otimme iPodien videokamerat. Lasten toimintapisteiden aiheet vaihtelivat koripallon tarkkuusheitosta, maalilaukausten, tasapainoratojen, kiipeilyn, hyppypatjan sekä voimistelunauhojen kautta pukkiratsastukseen.

Pisteiden ohjeet olivat mitä moninaisimmat, mutta onneksi iPodien avulla videoidut ohjeet kertoivat liikkujille muutamassa sekunnissa, mistä toimintapisteissä oli kysymys. Jatkossa iPodeilla voisi kuvailla muitakin liikuntaohjeita, vaikkapa telinevoimistelun haastavia liikkeitä toisten liikuntaryhmien käyttöön. Koulun jostain liikuntaryhmästä löytyy aina jonkin lajin harrastaja, jonka taitoja voi näin digitaalisesti käyttää myös muiden opetuksen apuna. Helppoa ja havainnollista….

Lukemaan oppiminen sanelimella

Olemme käyttäneet I-podeja lukuläksyn tarkastamiseen. Oppilaat ovat lukeneet lukuläksynsä sanelimeen niin monta kertaa, että ovat olleet tyytyväisiä. Sen jälkeen opettaja on kuunnellut äänityksen. Koko luokan ei äänitystä kannata yhtä aikaa tehdä, vaan pari äänityspistettä riittää. Tällä on hyvä eriyttää opetusta. Varsinkin edistyneille lukijoille tämä on hyvä tapa tarkistaa lukuläksy. He voivat lukea läksynsä sanelimeen ja piirtää vaikka siihen liittyvän kuvan. tuotos voidaan sitten kuunnella vaikka koko luokan kanssa yhdessä ja katsoa kuva samalla dokukameran avulla. Pientä käyttöharjoittelua tämä aluksi vaatii. Varsinkin se, miten kaukana I-podit pidetään suusta on testattava.

image