Aihearkisto: ViLi

Visuaalisuus osana liikunnan opetusta

Telinevoimisteluliikkeiden kuvausten satoa

Hei,

saatiin vihdoin kuvattua oppilaiden kanssa Valkeavuoren koulun telinevoimistelusuoritukset. Kuvausten ja niiden editoimisen tarkoituksena oli helpottaa telinevoimistelu liikkeiden läpikäymistä tunneilla tulevaisuudessa. Iso projekti, sillä tuli yhteensä kuvattua yli 80 liikettä. Jatkossa oppilaiden on helppo nähdä liikkeet suoraan liikkuvasta kuvasta. Kaikki videot on kuvattua iPadilla ja videoiden muokkaus on tapahtunut iMovie ohjelmalla. Videoiden taustamusiikki on pyöritelty GarageBandilla. Jatkossa tarkoituksena on, että kun oppilaat lähtevät harjoittelemaan uusia voimisteluliikkeitä, he voivat katsoa liikkeet suoraan ipadilta (tai miksei vaikka omalta kännykältään), näin he saavat samantien kokonaiskuvan liikkeestä. Tulevaisuudessa olisi vielä tarkoitus rakentaa näiden kokonaisuoritusten ympärille harjoitteita, jotka helpottavast liikkeen opettelua. Visuaalisuus liikunnanopetuksessa on kyllä tarttunut hyvin oppilaisiin, sillä monet oppilaat pyytävät, joko minua, tai jotain kaveria kuvaamaan suorituksiaan jotta näkevät miltä liikesuoritus näyttää. Videoiden liikkeet on pisteytetty 1-10 pisteeseen aina liikkeen vaikeustason mukaan. Toivottavasti liikkeistä on apua kaikille, jotka liikunnanopetuksen parissa toimii. Valmiina on tällä hetkellä hyppy- ja notkeussuoritukset, lisään loputkin tänne blogiin YouTube linkkinä kun saan videot valmiiksi.

Hyppy-suoritukset
Notkeus-suoritukset:
Ville

CoachMyVideo appsin käyttö opetuksessa

Pitkän isäkuukauden jälkeen takaisin töiden kimpussa ja samalla voisi iskeä kiinni myös Innopaja blogiin. Loman aikana aika vähän on luonnollisesti ollut käyttöä iPadille, mutta loman aikana tuli lueskeltua eduforum.fi sivustoa, jossa on aika kattavasti esitelty erilaisia sovelluksia joita voi käyttää opetuksessa. Sivulla on myös käyttäjä kokemuksia sovellusten toimivuuteen liittyen. Kannattaa käydä tsekkaamassa. Yritän itsekin poimia sieltä toimivia sovelluksia ja esitellä niitä täällä.

Ajattelin tähän postaukseen hieman lähemmin esitellä CoachMyVideo sovellusta. Sovellusta käytin paljon yleisurheilun opetuksessa ja jonkin verran myös koripallon opetuksessa. Tulokset oppimisen kannalta olivat mielestäni varsin hyviä, koska oppilas pystyy itse havaitsemaan tekemiään virheitä videon pohjalta. Laitan tähän postaukseen muutaman havainnollistavan kuvan  ohjelman käytöstä yleisurheilukentältä:

IMG_0550IMG_0551

 

Ohjelman avulla on helppo havainnolistaa yksinkertaisten piirrosten avulla keskeisimpiä virheitä joita suorituksesta löytyy ja samalla ohjata suoritusta oikeaan suuntaan. Esimerkiksi tässä keihäänheittokuvassa käsiveto on lähtenyt liian aikaisin ja näin ollen veto onliian lyhyt. Samalla tukijalka on vetohetkellä ilmassa ja veto tapahtuu tyhjää vasten. Vetohetkellä katse karkaa ylös ja veto lähtee kokonaan ilmasta, eli heitto suuntautuu väärään suuntaan.

 

IMG_0549

 

Tässä kuvassa kahta videota toistetaan samanaikaisesti. Samanaikaistoistolla on helppo havainnolistaa oppilaille jos heitoissa on esimerkiksi samanlaisia virheitä, tai vastaavasti näyttää samanaikaisesti mihin suuntaan suorituksen tulisi mennä. Ohjelmaan on mahdollista tuoda myös ulkopuolelta videoita ja samanaikaisesti voidaan oppilaan suoritusta verrata esimerkiksi optimaaliseen suoritukseen.

Kaikeankaikkiaan hieno sovellus ja iso apu liikunnanopetukseen.

Ensiviikolla aloitan kuvaamaan telinevoimistelun liikepankkia, ja tuon videoita tähän blogiin sitä mukaa kun saan videoita valmiiksi. Toivottavasti niistä videoista saa konkreettista hyötyä liikunnanopetukseen niin ala-kuin yläkouluunkin.

 

Liikuntaterveisin,

Ville

Innopaja projekti osana liikunnanopetusta!

No niin, ensimmäinen postaus Innopaja projektin tiimoilta. Syksy lähti liikunnan osalta käyntiin yleisurheilulajien läpi käymisellä. Samalla tuli hyödynnettyä iPadia osana opetusta niin, että pyrin kuvaamaan mahdollisimman monen oppilaan suorituksia iPadilla ja käymään niitä läpi ja löytämään ydinasioita, joita suorituksista voisi korjata. Laite toimi hienosti opetuskäytössä ja oppilaat olivat luonnollisesti innoissaan kun saivat kuvata ja analysoida suorituksia. Muutama käytetyin sovellut olivat CoachMyVideo ja VideoPix, ilmaisia ohjelmia molemmat. Varsinkin CoachMyVideo on verraton työkalu suoritusten analysointiin, parhaimpana ominaisuutena suoritusten hidastus, sekä samanaikaistoiminto, jolla pystyy katsomaan kahta eri suoritusta samanaikaisesti, pysäyttämään kuvaa ja tarvittaessa jopa havainnollistamaan piirtotyökalun avulla. VideoPix sovellusta olen käyttänyt lähinnä suorituksen hidastamiseen, hyvin toimiva ja yksinkertainen ohjelma. Ainoa ongelma tuntien aikana oli aika, koska toiminta on liikunnassa tottakai keskiössä, niin suoritusten analysointiin ei jäänyt niin paljon aikaa kun olisi ollut hyvä. Joitakin oppilaiden videoita lähetin suoraan iPadista myös heidän omaan sähköpostiin, niin saivat niitä kotona katsella ja analysoida. Oppilaat ovat päässeet mukavasti kuvaamaan suorituksia, mikä on yleisurheilussa ollut hyvä, koska oppilaat ovat voineet kuvata omia suorituksiaan ja näyttää jälkikäteen iPadin näytöltä minulle, mitä ovat saaneet aikaan. Ison näyttönsä johdosta, iPad soveltuu hyvin suoritusten läpikäymiseen.

 

Tarkoituksena on jatkossa tuottaa jonkinnäköistä opetusmateriaalia eri lajeista laitteen avulla. Yleisurheilusta tämä on vielä työn alla, mutta muutaman kuvauksen tein voimistelusta, joita muokkasin iMovie ohjelman avulla. Liikkeinä puolivoltti taakse ja voltti taakse. Laitoin molemmista liikkeistä kokonaissuorituksen videoon ja lisäilin siihen suoritukseen liittyviä ydinasioita. Tarkoituksena on lisaillä osaharjoittteita eri liikkeisiin kun saadaan niitä kuvattua.

Tästä jatketaan..

Ville Välimäki