Aika ja avaruus – 2.luokan projekti

2.luokan kevätpuolelle sijoittuu aikaan ja avaruuten liittyvä aihekokonaisuus. Lähdin oman luokkani kanssa tekemään projektia, jossa hyödynsimme muun opetuksen ohella iPadeja matematiikassa, ympäristötiedossa ja kuvataiteessa.

Kellonajat ja Eedu Elements

Jakso alkoi matematiikassa kellonaikojen opetelulla. Matematiikan oppikirjan lisäksi käytössämme oli Eedu Elements. Eedu Elementsiä oli kehitetty hieman eteenpäin ja välilehtien selaaminen oli muuttunut hieman helpommaksi. Kellonaikojen opettelussa Eedu Elements ei kuitenkaan ole se parhain, sillä peli vaatii pelaajalta käsitteiden am ja pm hallitsemisen. Tämä sujuu kyllä edistyneemmältä oppijalta, mutta perusasioiden kanssa painijalle toivoisi, että peli harjoituttasi mieluummin käsitteitä yli, puoli, vaille ja tasan. Pelaaminen tapahtui pareittain, jotta oppilaan joutuivat perustelemaan valintojaan toisilleen.

synttäri naamat 2

Avaruusmatkailua ja synttäreitä

Ajan käsittely liittyy tietysti aurinkokuntaamme ja planeettojen liikkeisiin. Planeettojen ja tähtien tutkimisessa hyödynsimme Solar Walkia, jossa oppilas voi lähteä avaruusmatkalle ja tutustua tarkemmin aurinkokuntamme planeettoihin. Avaruusmatkailun lisäksi koulullamme vierali Tuorlan observatoriosta tutkija Elina Lindfors ja tokaluokkalaiset pääsivät ihan oikealle tähtitieteen luennolle. Kiinnostavimpia asioita olivat tietysti mustat aukot sekä erilaiset törmäykset ja räjähdykset.

 

Käsittelimme aihealuetta myös kuvataiteen puolella. Vuorokauden- ja vuodenajat olivat oppilaista kiinnostavia. Erityisesti kiinnostusta herättivät kuukaudet ja se, milloin kukakin on syntynyt. Kokosimme luokan seinälle vuosikellon, johon jokainen sai liittää langalla kuvan synttäri-ilmeestään. Kuva toteutettiin Skitchin avulla. Tavoitteena oli opettaa lapsille kuvaamisen perusteita, kameran kääntäminen sekä alkeellisia kuvankäsittelyn taitoja. Skitch oli helppo käyttää ja kuvat valmistuivat nopeasti. Ongelmana oli osittain väripintojen liikuteltavuus. Oppilaan halutessa jatkaa jonkin väripinnan värittämistä se ei onnistunutkaan vaan pinta oli muuttunut liikuteltavaksi. Yhdellä värillä tehtävät alueet oli siis tehtävä kerralla kuntoon. Skitchin tilalla työssä olisi voinut käyttää Doodle Buddya, mutta se oli mielestäni tähän käyttötarkoitukseen liian runsas ja saattaa sisällöillään innostaa enemmän pelaamiseen ja leikkimiseen kuin työn valmiiksi saattamiseen.

Jakson koonti ajatuskartallemindmap_avaruus

Opetuksen osana oli jakson aikana kulkenut myös ympäristötiedon oppikirja sekä perinteinen vihkotyöskentely. Jakson lopussa oppilaat tutustuivat kokoamaansa materiaaliin ja muistelivat mm. kuulemaansa tähtitieteen luentoa. Annoin oppilaille tehtäväksi rakentaa pareittain ajatuskartan avaruus-käsitteen ympärille. Ajatuskartta toteutettiin Total Recall -sovelluksella. Total Recall oli helppokäyttöinen ja käytön opettamiseen kului vain muutama minuutti. Harmitusta aiheutti se, kun ajatuskuplat laittoi liikkumaan animaationa, eivätkä ne enää palanneet lähtöpaikoilleen. Varmuuden vuoksi ajatuskartoista otettiin ruutukaappaus ja lisäksi ne lähetettiin sähköpostilla omaan sähköpostiini, jonka kautta hoidin tulostuksen.

Aika ja avaruus -jakso oli opettajan näkökulmasta innostava kokonaisuus. Padien käyttö oli osana työskentelyä ja ne toimivat työkaluina opetettavan asian käsittelyssä. Huvittavaa oli myös lukea oppilaiden samaan aikaan pitämiä päiväkirjavihkoja, joissa luki esimerkiksi ajatuskarttatyön osalta: ”Tänään saimme leikkiä ja pelailla ipadeilla.”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tunnistaudu ihmiseksi * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.